Search
Close this search box.

Blaasgruis

Inhoudsopgave

Blaasgruisproblemen bij de kat zijn het gevolg van kristalvorming van bepaalde mineralen, met name fosfor en magnesium (struviet), in de urine. De steentjes of kristallen kunnen in de blaas en urinebuis irritatie en een ontsteking veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen ze de urinebuis verstoppen en hierdoor de urinestroom blokkeren.

De eerste tekenen die duiden op een ontsteking of een (gedeeltelijke) blokkade zijn ondermeer:

Bloed bij de urine,
vaak kleine beetjes plassen en/of persen bij het plassen (niet te verwarren met persen bij de ontlasting).
De kat zit vaak veel langer dan normaal op de bak en het plassen is meestal erg pijnlijk. Soms schreeuwen ze van de pijn bij het plassen.
Plassen op ongebruikelijke plaatsen terwijl de kat normaal altijd op de bak plast.
plaskat
overal plassen
Een verstopping van de urinebuis is een levensbedreigend situatie waarbij een onmiddelijke behandeling door de dierenarts van het allergrootste belang is, er is dan sprake van een SPOEDGEVAL!
In gevorderd stadium geeft de kat vaak over, is sloom en soms uitgedroogd. De adem kan naar urine ruiken. De kat heeft een harde opgezette blaas en loopt daardoor moeilijk. In een ernstig geval kan de kat bewusteloos raken. Als de urinestroom geheel wordt geblokkeerd raakt de blaas overvol. hierdoor kunnen de nieren de afvalstoffen niet langer uit het lichaam verwijderen en ontstaat er een ophoping van deze stoffen in het lichaam. De kat kan dan binnen 48 uur overlijden.

De dierenarts zal de verstopping opheffen en de blaas van de kat legen met behulp van een kleine katheter. Soms blijft de kat een aantal dagen in de opname totdat hij weer zelf goed kan plassen. Een antibiotica kuur is nodig om de infectie te bestrijden. In sommige gevallen kan een operatie (penisamputatie) noodzakelijk zijn.

Het gruis wordt onderzocht en er wordt een speciaal dieet voorgeschreven om herhaling van de problemen te voorkomen. Deze dieetvoeding (alleen bij de dierenarts verkrijgbaar) heeft een verlaagd fosfor- en magnesiumgehalte en heeft een urine-ph verlagende werking zodat minder snel kristallen gevormd worden.
De kat die een acute vestopping overleeft heeft een goede kans op een langdurig leven met minimale kansen op herhaling, mits het dieet goed gevolgd wordt en de kat door u goed in de gaten gehouden wordt. Gevallen die in een later stadium bij de dierenarts gebracht worden neigen chronisch te worden, waarbij de kans op herhaling groter is. Medicijnen voor langere periodes, routine controles en veelvuldige urinetesten zijn dan meestal noodzakelijk.

Recente verhalen

Delen: