Search
Close this search box.

Noorse boskat

Inhoudsopgave

De Noorse Boskat is een gezond, robuust, natuurlijk ras dat zich in een extreem klimaat gedurende honderden jaren van natuurlijke selectie heeft ontwikkeld. Ze zijn een langzaam groeiend ras dat tot vijf jaar kan duren voordat ze volwassen zijn. Dit is een redelijk onderhoudsvriendelijk ras dat minimale verzorging vereist. De Noorse Boskat (of “Wegie”) is een interactief, speels en liefdevol lid van elk huishouden.

Geschiedenis
Het sterke, stevige lichaam en de dikke vacht van de Noorse Boskat zijn een bewijs van hun evolutie in de loop van de eeuwen in Scandinavië. Ze reisden met de Vikingen en hielden hun schepen en dorpen vrij van ongedierte.

De Noorse Boskat wordt de “Skogkatt” genoemd en is opgenomen in de Viking-legende en mythologie.

Tegen de 20e eeuw, werd de Noorse Boskat een zeldzaamheid in zijn geboorteland en liep het risico van uitsterven. Daarom werden er plannen gemaakt om de toekomst van de nationale kat in de jaren dertig te verzekeren, maar de Tweede Wereldoorlog onderbrak dit werk. Eindelijk, in de jaren zeventig, plaatsten de Noren een speciaal fokprogramma om het ras te beschermen – en het ras kreeg koninklijke erkenning toen de overleden koning Olaf hen de officiële kat van Noorwegen aanwees. Het eerste kweekpaar werd in 1979 in de Verenigde Staten geïmporteerd. De International Cat Association was het eerste Noord-Amerikaanse register dat de Noorse Boskat in 1984 kampioenstatus verleende.

Persoonlijkheid
Intelligent en vindingrijk, de Noorse Boskat is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving. Het zijn zeer interactieve katten die graag deel uitmaken van hun gezinsomgeving en graag met iedereen willen spelen die van een spel houdt!

Eigenschappen
Het lichaam van de Noorse Boskat is groot, gespierd en stevig. De kracht en behendigheid maken het een natuurlijke jager die op elk oppervlak kan klimmen.

De waterbestendige, halflange jas met een dichte ondervacht ontwikkeld om de kat te helpen overleven in het barre Scandinavische klimaat. Tijdens de koudere maanden is de kraag vol en de dichte wollige ondervacht dikker om de kat te beschermen tegen de kou. In de zomer zal de vacht korter zijn, hoewel hij nog steeds een waterafstotende textuur heeft. De staart is lang, vol en vloeiend. Hoewel de vacht in de wintermaanden vol en dicht is, is het ook een jas die niet de dagelijkse verzorging vereist van sommige andere langharige rassen. Het is echter een goed idee om in de lente een beetje extra te kammen als het zijn zware winterjas voor de zomerfiets verandert. Door de minimale verzorgingseisen is dit de ideale langhaar voor de drukke actieve familie!

Het hoofd van de Noorse Boskat heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek, het profiel van de neus lang en recht. De ogen zijn groot, amandelvormig, schuin geplaatst en zeer expressief. Oren zijn groot, breed aan de basis en naar voren gebogen. Variatie is het kruid van het leven – en de Noorse Boskat komt in een regenboog van kleuren om uit te kiezen.

Recente verhalen

Delen: