Search
Close this search box.

Britse langhaar

Inhoudsopgave

De Brits langhaar is een stoere teddybeer heeft een glimlach en een pluchen jas gecombineerd met een geweldige instelling die ze tot geweldige huisdieren maakt. Zijn voorouders terug te traceren naar de katten van Rome en is een van de oudste Engelse kattenrassen. Ooit een jager en beschermer van de schuren, omarmt de Brits Langhaar nu het gezinsleven, geeft de voorkeur aan comfortabel snoozen bij het vuur en ruilt de jacht in om met speelgoedmuizen te spelen. Het is een waardige, aanhankelijke kat, soms aangeduid als de Winston Churchill van de kattenwereld, rondzwervend door zijn huishoudelijke heerschappij met alle vier de voeten op de grond. De Britse langhaar neemt het recept voor de Britse korthaar en voegt een langere vacht toe, resulterend in een imposante langharige kat met dezelfde kenmerken die de Britse korthaar tot een loyale metgezel hebben gemaakt.

Geschiedenis

De oorsprong van de Britse Korthaar begint met katten die uit Egypte werden geïmporteerd en die de Romeinen vergezelden toen ze Groot-Brittannië binnenvielen. Een van de eerste erkende kattenrassen en ze zijn in de loop van de eeuwen weinig veranderd. Terwijl het ras zich ontwikkelde, werden tussen 1914 en 1918 kruisen gemaakt met het Perzische ras, waarbij het langhaar-gen werd geïntroduceerd. Katten met korte vachten maakten deel uit van de Britse korthaar en katten met langhaar gingen naar de Perzische fokprogramma’s. Al vroeg bestond de blauwe korthaar uit twee verschillende soorten: de stevige, compacte Brit met zijn ronde kop en de lange, elegante Rus met zijn driehoekige kop. De twee soorten concurreerden samen en werden gekruist voordat ze uiteindelijk werden gescheiden in unieke rassen.

Na de Eerste Wereldoorlog verklaarde de Besturende Raad van de Cat Fancy (GCCF) dat alleen 3e generatie nakomelingen van Perzische / Britse Korthaar kruisingen kon worden getoond. Dit verminderde de fokvoorraad en de komst van WO II beïnvloedde ook het ras. Na de Tweede Wereldoorlog waren de lijnen van de Britse Korthaar bijna verloren, dus fokkers kruisten onder andere met binnenlandse kortharen, Russische blauw en Perzen. De Britse Korthaar is sindsdien in populariteit gegroeid en bereikte kampioenschapsstatuut in TICA in juni 1979.  De langharige kittens die soms in nesten verschenen, kwijnde het in het ongewisse als ras. Tegenwoordig is de imposante Britse langhaar een passend gezelschapsras die lijkt op de Perzen en Angoras van de vroege jaren 1900, en heeft sinds mei 2009 een kampioenschapsstatus bij TICA.

Persoonlijkheid

Deze geniale Britse katten zijn vriendelijk en aanhankelijk, en genieten op een niet veeleisende manier van aandacht. De happy-go-luckykaters vragen respect maar verwelkomen de aandacht van iedereen, terwijl de meer serieuze poezen echte Britse dames zijn die een goede vorm en etiquette verwachten van diegenen wiens attenties ze accepteren. Deze trouwe en toegewijde metgezellen zijn geen schootkatten, maar willen zijn waar je bent, en naast je op de bank liggen knuffelen. Hoewel ze niet erg actief zijn, hebben ze wel hun gekke momenten om rond te rennen en spelen als clown-achtige kittens. Deze intelligente katten zijn rustig en onopvallend met een rustige houding. Ze kijken beslist voordat ze springen en houden zich niet bezig met hoogvliegende acrobatiek. Ze zijn tolerant ten opzichte van kinderen en honden, maar houden er niet van om rondgedragen te worden en geven er de voorkeur aan hun waardigheid en de voeten stevig op de grond te houden. Ze zijn heel tevreden met hun eigen gezelschap, stilletjes zichzelf amuseren in je afwezigheid en geduldig wachtend op je terugkeer.

Eigenschappen

De Brits Langhaar heeft een halfange tot lange, extreem dichte pluchen vacht die afstaat van het lichaam en de imposante lijnen van de kat benadrukt. In de meeste kleuren worden grote, ronde ogen, van diep goud tot koper, in het lachende gezicht geplaatst. Bij pointed katten zijn de ogen blauw, terwijl diepgroene ogen in de silvers schijnen. De klassieke Blue blijft de meest populaire kleur, maar het ras wordt geleverd in een regenboog van kleuren.

De Britten zijn middelgrote tot grote, compacte, krachtig gebouwde katten met een brede, volle borst, korte sterke benen en een korte, dikke staart die lichtjes afloopt naar een afgeronde punt. De Britse langhaar is een imposante verschijing met een volle vacht die rond het afgeronde, gespierde lichaam wervelt. Hun ronde hoofden hebben korte neuzen, bolle wangen en prominente, afgeronde snorhaarkussens die een raadselachtige lachende blik in het gezicht creëren. De ronde ogen staan ​​wijd open en geven, in combinatie met de glimlach, geven de kat een geamuseerde blik als het over zijn heerschappij waakt – de blik die Lewis Carroll zo goed gevangen heeft in de Cheshire Cat!

Het onderhouden van de De Britse Langhaar vacht vraagt wel wat werk, maar een dagelijkse kammen voorkomt klitten. Het is een goed idee om uw Britse Langhaar regelmatig te wassen om de vacht in topconditie te houden. Als u van plan bent om uw kat te wassen, begin dan wanneer het kitten jong is en een regelmatige routine aanhoudt zodat de kat leert om van deze extra speciale tijd met u te genieten.

Deze katten zijn dol op eten en kunnen dan met hun rustige aard snel aankomen, dus is het belangrijk om hun porties goed in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat ze niet dik worden. Ze zijn een zware, stevige kat van 9 tot 18 kilo, maar dat gewicht moet komen van hun massieve gespierde lichamen, niet van een teveel aan voedsel. Moedig hen aan om te spelen om calorieën te verbranden terwijl ze hun spieren trainen: Teaser-speelgoed biedt veel gymnastiekentertainment; leer uw kat apporteren zodat ze lekker hunnen rennen; en het achtervolgen van een laserlichtpen geeft hun spieren een echte workout.

Recente verhalen

Delen: