Search
Close this search box.

Burmees

Inhoudsopgave

Algemene beschrijving

De seal sepia, of sable, Burmees met zijn rijke, korte, glanzende donkerbruine vacht en diepgouden ogen komen voor de geest als men Burmees denkt. Maar deze compacte bundels brengen vreugde en liefde naar je wereld omdat ze je volledige en onvoorwaardelijke toewijding geven. Het zijn extreem mensgerichte en tolerante katten die een ideaal huisdier zijn voor het hele gezin, inclusief jongere kinderen. De Birmese zullen graag meedoen met spelen en de rol van levende pop spelen. Terwijl de sable Burmees de originele kleur heeft, komt de Burmees nu in een verscheidenheid van andere kleuren, van een warme blauwe tot een roze-grijze lila tot een zachte chocolade en combineert deze kleuren zelfs met rood en crème. Stel je een lila schildpad voor – een combinatie van zacht roze vermengd met rijke roomkleur van Devonshire-gerolde room! Deze nieuwere kleuren worden in snel tempo zo populair als de originele marterbruin.

Geschiedenis

De Burmees, zoals we die vandaag kennen, is in Amerika ontwikkeld van een enkele kat: Wong Mau. In 1930 bracht een zeeman Wong Mau uit het Oosten en gaf haar aan Dr. Joseph G. Thompson uit San Francisco. Ze werd beschreven als “een tamelijk kleine kat, prima uitgebeend, maar met een compacter lichaam dan dat van een Siamees, met een kortere staart, een afgeronde, kort gemuilkorfde kop, met een grotere breedte tussen ronde ogen.” Ze was walnootbruin van kleur, met donkerbruine punten. Veel fokkers beschouwden haar als een donkere Siamees, maar Dr. Thomson vond haar duidelijk anders. Hij heeft een programma opgezet om haar onderscheidende eigenschappen te isoleren en reproduceren. In 1932 werd Wong Mau gefokt naar Tai Mau, een Seal Point Siamese, en had kittens van twee kleuren: sommige zoals Siamese kittens en andere bruine kittens met donkerdere punten zoals Wong Mau. Gekweekt naar haar zoon, Yen Yen Mau, bevatten de kittens van Wong Mau 3 kleuren: sommige zoals Siamese kittens, bruine kittens zoals Wong Mau en enkele donkerbruine kittens. De donkerbruine nakomelingen richtten het Birmese ras op. Het is nu geaccepteerd dat Wong Mau eigenlijk een Siamese x Birmese hybride was.Op 29 maart 1955 werd het eerste blauwe Birmaanse kitten, Sealcoat Blue Surprise, geboren in Engeland. Andere katten dan sable waren eerder verschenen, maar de meeste Birmese fokkers kozen ervoor om alleen de sable-katten te fokken. Men gelooft nu dat Wong Mau ook de genen droeg voor verdunning en chocolade die resulteerde in het verschijnen van chocolade, blauwe en lila kittens. De rode factor is later in Europa toegevoegd. De Burmees was een van de oorspronkelijke rassen die TICA in juni 1979 erkende.

Persoonlijkheid

Burmezen zijn extreem zachtaardige, op mensen georiënteerde katten die graag in een vrije ronde opkruipen. Het zijn speelse katten en hun speelse karakter strekt zich uit tot het meedoen aan de spellen van de jongste familieleden, ze tolereren gemakkelijk dat ze in poppenkleren worden aangekleed en rondgedragen als een levende pop. Het zijn zeer sociale katten die gedijen in gezelschap en zich eenzaam zullen voelen als er niemand thuis is. Ze zijn een ideaal familiehuisdier, maar als je drukke huishouden betekent dat ze alleen zijn voor een lange periode, kun je er twee overwegen, zodat ze gezelschap voor elkaar zijn.

Eigenschappen

Burmezen komen in een reeks van egale en schildpad-kleuren: rijk, donker marterbruin; een medium, warm blauw; een warme, honing beige chocolade met roze of fawn tinten; een mooie lila die varieert in toon van een felroze grijs tot een zilverachtig platina met roze tinten; rood van een lichte, gouden abrikoos met meloen-oranje boventonen; rijke, warme diepe crèmes met tonen van abrikoos; en de zachte vermenging van rood of crème met sable, chocolade, blauw of lila gevonden in de schildpadden. Allemaal met verleidelijke gouden ogen die gloeien van hun liefde voor jou. Bij jonge katten worden de punten donkerder, maar naarmate de kat ouder wordt en de vacht rijper wordt de kleur van het lichaam dieper en rijker totdat er slechts een heel klein verschil is tussen de kleur van de benen, het hoofd en de staart.

De Burmees is een middelgrote, compacte kat met een sterk, goed gespierd lichaam waardoor het verrassend zwaar is voor zijn formaat. Het heeft een korte, zijdeachtige, enkele vacht die het gespierde lichaam omhult en een genot is om te aaien. De Burmees is een stevige kat als een kleine bulldog met vrouwtjes die kleiner zijn dan de mannetjes. Het hoofd is afgerond en de grote, onschuldig ogende gouden ogen geven het een zoete uitdrukking.

Hun satijnachtige vachten vergen weinig onderhoud. Een wekelijkse verzorging met een rubberen borstel om losse haren te verwijderen, polijst de vacht tot een hoge glans. De oliën uit uw hand die de vacht aaien en strelen helpen de balans te behouden en een snelle veeg met een zeem geeft die laatste finishing touch.

De Burmees heeft een zachte, zachte, zoete stem en zal een gesprek met je aangaan als het wordt aangemoedigd. Deze charmante katten met rijke kleuren, grote gouden ogen en fluwelen poten zullen je hart winnen terwijl je je afvraagt hoe je ooit geleefd hebt zonder een in je leven.

Recente verhalen

Delen: