Search
Close this search box.

Bengaal

Inhoudsopgave

Algemene beschrijving

Geliefd bij diegenen die de nieuwsgierige en liefdevolle aard waarderen, is de Bengaal een middelgrote tot grote kat die bekend staat om zijn rijkgekleurde, sterk contrasterende laag levendige vlekken of opvallende marmering. Oorspronkelijk ontwikkeld uit kruisjes tussen de huiskatten en de Aziatische luipaardkat, is de Bengaal de enige huiskat die rozetten kan hebben zoals de markeringen op luipaarden, jaguars en Ocelots. De Bengaalse kat van vandaag komt alleen van het fokken van Bengalen naar andere Bengalen en vereist geen gespecialiseerde zorg. Sinds hun ontstaan ​​in 1986 heeft de Bengaalse vorstelijke schoonheid en aantrekkelijke charme het snel tot een van de meest populaire rassen gemaakt.

Met behulp van wetenschappelijke inzichten en een coöperatieve geest, blijven Bengaalse fokkers deze prachtige katten ontwikkelen met een zorgvuldige selectie voor temperament, gezondheid en schoonheid. Bengalen nemen deel aan shows over de hele wereld en hebben een toegewijde volgeling van gelukkige huisdiereigenaren die zich niet konden voorstellen hun leven te delen met iets anders dan deze katachtige schoonheden.

Geschiedenis

Door de geschiedenis heen zijn er aanwijzingen voor een diepe menselijke fascinatie voor de grote en kleine wilde katachtigen die in de oerwouden en bossen van de wereld leven. In 1963 kruiste Jean S. Mill de huiskat met de Aziatische luipaardkat, een gespikkelde schuwe wilde kattensoort van vijf tot twaalf pond uit Azië. Dit was de eerste poging om hybride nakomelingen te gebruiken om een ​​ras van huiskatten te maken met het liefhebbende karakter van een favoriete tabby bij het haardvuur en de opvallende look in verband met Leopards, Ocelots en Jaguars. De moderne Bengaalse fokken sporen aan katten gefokt door mevrouw Mill begin jaren tachtig. De naam van het ras is een verwijzing naar de wetenschappelijke naam van de Aziatische luipaardkat, Prionailurus bengalensis. De hybride kruisen worden geregistreerd als Foundation (F1, F2 & F3) Bengalen die niet in aanmerking komen voor show en alleen de vrouwtjes worden gebruikt voor de fokkerij.

Aanvaard als een nieuw ras in TICA in 1986, Bengalen behaalde kampioenschapstatus in 1991. Ze zijn nu een van de meest tentoongestelde rassen in TICA. Een enthousiaste groep fokkers over de hele wereld heeft met succes het doel bereikt om een ​​volgzame, beschaafde huiskat te maken die de rijkelijk getooide vacht van de oerwoudkatten draagt ​​en enkele van de pakkende kenmerken heeft die de mensheid eeuwenlang hebben geïnspireerd en gewekt.

Persoonlijkheid

Terwijl je een Bengaal kunt trainen om ‘goede manieren’ te hebben, zijn ze een actieve, nieuwsgierige kat die graag hogerop gaat. Als je niet wilt dat een kat de vloer verlaat, is een Bengaal waarschijnlijk niet de juiste kat voor jou. Bengalen zijn van nature beweeglijk. Ze zijn erg aanhankelijk en kunnen een “schootkat” zijn wanneer ZIJ dat willen, maar over het algemeen is hun idee van plezier maken spelen, jagen, klimmen en onderzoeken. Wanneer een Bengaal in volledige speelmodus is, lijkt het eerder alsof je probeert vast te houden aan stromend water! Ze zullen vaak de knuffeltijd bewaren voor wanneer ze willen slapen. Veel Bengalen genieten van water en kunnen samen met u poetsen of een douche nemen. Sommige Bengalen zijn vocaal terwijl anderen meer stil en selectief zijn over het gebruik van hun stem.

Bengalen willen in het algemeen ook ALTIJD zijn waar je bent. Daar is tenslotte de actie! En Bengalen hebben alles te maken met “De actie”. Wanneer Bengalen de keuze krijgen voor een statisch speeltje en een die wilde, onvoorspelbare dingen doet, zal hij altijd de “wilde” kiezen! Voor individuen of families die van dit onstuimige, grappige, mooie en dynamische katachtige gezelschap houden, overweeg dan de Bengaal.

Eigenschappen

De Bengaal staat vooral bekend om zijn luxueuze, zachte vacht die zowel kort als lang kan zijn en een gevlekt of gemarmerd patroon heeft.

De zijdeachtige vacht textuur betekent dat het lange haar, net als het korte haar, minder snel vastloopt of in de war raakt. Regelmatig borstelen of kammen zal de vacht van je Bengaal in topconditie houden en de katten genieten van de extra aandacht.

Sommige Bengalen vachten hebben iets dat glitter heet en dat een iriserende glans verleent aan elke haar. Het gevlekte patroon wordt het meest geassocieerd met de “luipaardlook”, aangezien de vacht duidelijk waarneembare vlekken en rozetten vertoont. De vlekken van de Bengaal kunnen groot of klein zijn en bevatten vaak rozetten, zoals de vlekken van Jaguaren en Luipaarden, die twee- tinten zijn. Bengalen kunnen ook gemarmerd zijn, wat een afgeleide is van het klassieke of “bull’s eye” -patroon dat in veel kattenrassen voorkomt, maar met een bijzonder dramatische verschijning in Bengalen. De gemarmerde Bengaal heeft een wervelend patroon dat verschijnt als willekeurige wervelingen of dikke diagonale en horizontale lijnen die over de vacht van de kat vloeien.


De meest populaire kleur van de Bengaal is de bruin / zwarte gestreepte kat, een matte beschrijving voor vachten die alles kan zijn van een koele grijze tot levendige tinten van goud, brons, koper of mahonie met vlekken of marmering, variërend van rijke bruin tot intens zwart. Bengalen komen ook in een reeks kleuren die geassocieerd zijn met een vorm van albinisme, door fokkers ‘sneeuw’ genoemd, die op Siamese en Birmese afkomst duidt. In deze kleuren lijkt de vacht ivoor, crème of licht gebruind met vlekken of marmering die kan variëren van lichtbruine tot donkere chocolade en de kleur van het oog is blauw tot aqua. Zilveren Bengalen hebben grijze tot bijna witte achtergronden met donkergrijze tot zwarte patronen. Ook onderscheidend aan de kleur van de Bengaal is dat ze mogelijk bijna witte onderkanten hebben en gezichtsmarkeringen die nog steeds het tabby-patroon weergeven.

Bengalen zijn middelgrote tot grote katten, van 6 tot 15 pound, waarbij mannetjes over het algemeen groter zijn dan vrouwtjes. Een gezonde Bengaal is goed gespierd en heeft een uiterlijk dat zijn atletisch gedrag verbeeldt. Bengalen zijn uitgebalanceerde katten en geen van de fysieke kenmerken ervan mag overdreven of vooral geprononceerd lijken.

Bengalen zijn over het algemeen zelfverzekerde, nieuwsgierige en toegewijde metgezellen. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren wanneer ze op de juiste manier worden geïntroduceerd en genieten ervan deel uit te maken van een gezin. Elke Bengaal is een individu en degenen die geïnteresseerd zijn, moeten zoveel mogelijk weten over dit prachtige ras voordat ze er een aan hun familie toevoegen.

Recente verhalen

Delen: