Search
Close this search box.

American wirehair

Inhoudsopgave

Net als zijn tegenhanger, de Amerikaanse korthaar, is de American Wirehair een van de meest aanpasbare rassen voor elk type huishouden – van de schootkat opgerold op de schoot van een bejaarde tot de energieke kat die meedoet om met de kinderen te spelen. Zijnde een van de natuurlijke rassen, de American Wirehair is een middelgrote kat, gespierd met een stevig, uitgebalanceerde lichaam. Het draadhaar-gen is ontstaan ​​als een spontane vachtmutatie in de staat New York en verandert de harde vacht van de Amerikaanse korthaar in de harde, dichte, veerkrachtige vacht van de Amerikaanse draadhaar.

Geschiedenis
De eerste American Wirehair werd gevonden in een nest van 6 kittens geboren op Council Rock Farm in Verona, New York. Het poesje was een rood-witte man met een dunne, stugge jas – elke haar, inclusief zijn snorharen, was gekuld en veerkrachtig. Zijn ouders, Bootsie en Fluffy, waren normale binnenlandse kortharen die op de boerderij woonden die eigendom was van Nathan Mosher. Lokale kattenkweker Joan O’Shea zag het kitten en wist hem als uniek te herkennen. Ze noemde hem Council Rock Farm Adam of Hi-Fi. Hij werd gepaard met een poes van de buurvrouw van O’Shea en produceerde kittens met een stugge vacht. Het vrouwtje was ook afkomstig van de boerderij van Mosher en had dus het draadhaar-gen kunnen dragen. Een tweede paring met een niet-verwante poes produceerde ook kortharige kittens en dat bevestigde dat het een dominant gen was. O’Shea stuurde haarmonsters voor analyse aan de bekende Britse kattengenetici A.G. Searle en Roy Robinson. Robinson antwoordde haar dat uit de monsters van Adams haar bleek dat de vacht uniek was en niet gerelateerd aan de Cornish of Devon Rexes. Alle drie de haartypes (donsvacht, ondervacht en dekharen) waren verwrongen en de ondervacht haartjes waren ook aan het uiteinde geknikt. De kat was het dichtst in type bij de Amerikaanse korthaar en dit was het ras dat werd gebruikt om de Amerikaanse draadhaar te ontwikkelen. Tegenwoordig is het enige verschil tussen de twee rassen de vacht.

Persoonlijkheid
American Wirehairs zijn goedaardige, gemakkelijke katten, populair bij gezinnen, omdat ze bekend staan ​​als zeer tolerant ten opzichte van kinderen. Ze zijn kalm maar kunnen ook tot op hoge leeftijd speels zijn. Vrouwelijke katten hebben de neiging om drukker te zijn dan de mannen; mannen zijn gemakkelijker. Over het algemeen zijn het intelligente katten en zeer geïnteresseerd in alles om hen heen. Veel Amerikaanse draadharen behouden hun jachtinstincten met alle insecten die ze in huis vinden. Ze houden ook van vogels en andere activiteiten kijken vanuit een vensterbank. Ze genieten van het gezelschap van hun mensen, maar behouden hun onafhankelijkheid. Velen zijn schootkatten, terwijl sommigen liever alleen maar in de buurt zijn.

Eigenschappen
De American Wirehair is een middelgrote kat zonder overdreven eigenschappen. Het is geen grote, zwaar gebouwde kat, als de Brits korthaar. Het is een uitgebalanceerde middelgrote kat, met een stevig gespierd aanvoelend lichaam, goed geproportioneerd in alle delen. Het hoofd is iets langer dan breed en met een open, lieve uitdrukking. Ogen staan wijd uit elkaar, middelmatige tot groot evenredig met de grootte van de kop, afgerond, wat betekent dat het bovenste ooglid de vorm heeft van een halve amandel en de onderste deksel een volledig afgeronde curve. De snuit is gemiddeld kort met een volle, sterke kin waardoor hij een vierkant uiterlijk heeft; oren zijn middelgroot en lichtjes afgerond aan de punt, afstand tussen de oren is twee maal de afstand tussen de ogen. Er zijn verschillen in uiterlijk die door de standaard worden geaccepteerd. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannen waarbij de balans van de kat van het grootste belang is. American Curls zijn pas volgroeid als ze ongeveer drie of vier jaar oud zijn. De kenmerken van het ras zijn dan op hun best.

De draadachtige vacht zoals staalwol onderscheidt de American Wirehair van alle andere kattenrassen. Het komt in alle kleuren en patronen, maar de draadharige vacht heeft verschillende gradaties variërend van stekelig tot krullend waarbij de individuele haren zijn gekruld, gehaakt of gebogen. De ideale vacht, inclusief de snorharen, is dicht, grof en gekruld over het hele lichaam. Sommige vachten zijn volledig bedraad maar erg hard en schaars waardoor ze gemakkelijk breken. De vacht voelt vrij zacht aan, maar veert terug op zijn plaats wanneer hij wordt geaaid.

Sommige American Wirehairs hebben een gevoelige huid die gevoelig is voor invloeden van buitenaf, wat resulteert in een allergische reactie. Om eventuele problemen te verminderen, moeten de huid en vacht schoon worden gehouden door regelmatig te baden om loshangende haren te verwijderen die enige irritatie kunnen veroorzaken. De vacht kan een beetje vettig zijn van de olie die door de huid wordt afgescheiden en regelmatig baden verwijdert ook dit vet. Reinig het oorsmeer voorzichtig met een wattenstaafje als u de kat wast.

Recente verhalen

Delen: