Search
Close this search box.

American curl

Inhoudsopgave

De American Curl is een van Amerika’s inheemse rassen. Het is een middelgrote kat met unieke oren die naar achter krullen in een sierlijke boog en een unieke alerte verschijning aan de kat geven. De teruggeslagen oren geven de kat een vrolijke, parmantige uitdrukking die een glimlach op het gezicht brengt van iedereen die ze ziet. Het verfijnde hoofd in combinatie met het sierlijke lichaam geven de American Curl een stijlvolle, dynamische uitstraling.

Geschiedenis
Het American Curl-verhaal begint in juni 1981 in Lakewood, Californië, toen Joe en Grace Ruga een verdwaald zwart katje met een langharige zijdezachte vacht en ongewone oren voor de deur vonden. Het liefdevolle kitten veroverde de Ruga’s snel en heette Shulamith. Alle American Curls traceren terug naar haar. In december 1981 had Shulamith haar eerste nest kittens en twee van de vier kittens hadden dezelfde gekrulde oren als hun moeder, het begin van een wereldwijde discussie over het gen van de gekrulde oren. In 1983 ontwikkelden kattenliefhebbers een selectief fokprogramma’s om het gen te behouden en om er een brede basis voor te ontwikkelen. Tegelijkertijd werden de unieke katten gepresenteerd aan kattenliefhebbers om deze zeldzame nieuwe toevoeging aan de kattenwereld te tonen.

Roy Robinson, de beroemde Engelse katachtigen geneticus, werkte met de fokkers en analyseerde de gegevens van 383 kittens van 81 nesten. Hij bevestigde dat het oor-curling-gen uniek was en dat het een autosomaal dominant gen was – dat betekent dat elke kat met zelfs één kopie van het gen de eigenschap zal vertonen. In een artikel dat gepubliceerd werd in de uitgave van het Journal of Heredity in december 1989, meldde hij dat hij geen gebreken had geconstateerd in een van de kruisingen die hij had geanalyseerd en dit legde de basis voor een nieuw en gezond ras..

Persoonlijkheid
American Curls zijn nieuwsgierige, uitbundige en liefhebbende metgezellen die elke dag met vreugde begroeten terwijl ze op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en avonturen. Ze zijn buitengewoon mensgericht en ze zullen u “aaien” om uw aandacht trekken, want ze willen je betrekken bij al hun activiteiten. Ze willen altijd bij je zijn, of je nu ’s nachts in bed ligt of of opgekruld op je schoot om naar hun favoriete tv-programma te kijken. Ze zijn dol op kinderen en passen zich goed aan andere huisdieren en nieuwe situaties aan. Wanneer ze worden geïntroduceerd in hun nieuwe huis, zijn ze alert en nieuwsgierig maar respecteren ze de eerdere bewoners. Deze vriendelijke intelligente metgezellen zijn toegewijd aan hun eigenaars en volgen hen rond om er zeker van te zijn dat ze deel uitmaken van alles! Verwacht hun hulp bij al uw projecten. Ze hebben een zachte stem en zijn niet overdreven spraakzaam, maar ze maken hun wensen bekend met zachte trillende en koerende geluiden. Hun kittenachtige persoonlijkheden hebben ze de bijnaam Peter Pan van de katten opgeleverd.

Eigenschappen
American Curls zijn langharig of kortharig in een groot aantal kleuren. De vacht is een zijdeachtige, platliggende vacht met weinig ondervacht. Ze verharen niet veel en de vacht vergt weinig verzorging. De gekrulde oren zijn het belangrijkste kenmerk van dit speciale ras, andere belangrijke kenmerken van de American Curl zijn grote walnootvormige ogen en een middelgrote vierkant lichaam.

Alle American Curls worden geboren met rechte oren. Ze beginnen zich na 3-5 dagen op te krullen en ontvouwen zich zachtjes als een rozenblaadje tot ze hun definitieve vorm bereiken na ongeveer 16 weken. De mate van krulling kan variëren van 90 tot 180 graden. Om de gezondheid en genetische diversiteit van het ras te waarborgen, kruisen fokkers ook met katten zonder gekrulde oren. Ten minste 50% van de kittens van deze kruisingen hebben gekrulde oren. 100% van de kittens in met twee Curl ouders hebben gekrulde oren. De katten met rechte oren hebben dezelfde persoonlijkheid als hun Curl ouder en worden net zulke geweldige huisdieren. Het gen van het gekrulde oor beïnvloedt het kraakbeen van het oor dat stevig blijft aanvoelen – het mag nooit stijf of slap zijn. Voorzichtigheid is echter geboden met de oren om het kraakbeen niet te breken en de oren mogen nooit in onnatuurlijke posities worden geforceerd.

American Curls zijn goed uitgebalanceerde, middelgrote katten met een ronde kop, een substantiele snuit en opvallende snorhaarkussens. Ze hebben een elegant, alert uiterlijk met een lieve, open uitdrukking en hun opmerkelijke oren. Hoewel beide zachte zijdezachte vachten hebben, heeft de langharige American Curl ook een prachtig gepluimde staart.

Recente verhalen

Delen: