Search
Close this search box.

American bobtail

Inhoudsopgave

Hoewel de Amerikaanse Bobtail of stompstaartkat al heel lang in Amerika voorkwam, werd pas eind zestiger jaren een begin gemaakt met de ontwikkeling van het ras.

Over de oorsprong van dit ras doen de vreemdste verhalen de ronde, volgens een van die verhalen zou het ras zijn onstaan door een kruising tussen een Noord Amerikaanse lynx en een gewone huiskat Dit lijkt onwaarschijnlijk omdat de lynx en de huiskat tot een ander tak van de kattenfamilie behoren en daarbij is de lynx ook nog eens twee keer zo groot als een huiskat. De meest waarschijnlijke verklaring is dat het ras is ontstaan uit kruisingen met de Manx of door een spontane mutatie.

De Amerikaanse Bobtail is een middelmatig tot groot, stevig gebouwd ras met een natuurlijke, ‘wilde’ uitstraling. Doordat de achterpoten zijn iets langer zijn dan de voorpoten is de achterkant van de kat iets hoger dan de voorkant. Deze katten hebben twee to drie jaar nodig om volledig te volgroeien
Het, liefst rechte, korte staartje reikt bij voorkeur tot halverwege de hak maar mag ook korter en/of iets gebogen zijn. In de praktijk hebben veel katten een staart met één of meerdere knikken of hij ontbreekt helemaal. Dat laatste wordt echter als een ernstige fout gezien.

american bobtail
foto © onbekend
Er bestaat van dit ras een kortharige en een langharige variant. De dubbele vacht heeft harde dekharen en een zachte ondervacht. Alle natuurlijke kleuren zijn bij dit ras toegestaan.
De stompstaart vererft dominant, dat wil zeggen dat er bij een kruising met een gewone huiskat, of een ander ras, vrijwel zeker kittens met een korte staart geboren zullen worden.

Recente verhalen

Delen: