Search
Close this search box.

Lyme

Inhoudsopgave

Lyme, ofwel de tekenbeet ziekte is een door de teek overgebrachte ziekte die zowel mensen, honden als katten kan treffen. Hoewel deze ziekte al eeuwen bestaat heeft deze zijn naam pas gekregen na een uitbraak van de Lyme ziekte in Old Lyme, Connecticut, Amerika.

Lyme word veroorzaakt door de kurketrekker-vormige Borrelia bacterie waarvan teken de dragers zijn. Teken komen voor in hoog gras en in struikgewas in bos en duin, ze voeden zich met het bloed van warmbloedige wezens zoals reeën, konijnen en vossen maar ook katten, honden en mensen. Ze kunnen zich lange tijd zonder voedsel in leven houden en grijpen hun kans als er een dier of mens voorbij komt. Als ze zich volgezogen hebben laten ze zich vallen en houden zich verborgen tot ze weer honger krijgen.

De ziekte komt steeds vaker en in steeds meer gebieden voor en het is dan ook geen overbodige luxe dat je als huisdier eigenaar weet wat de symptomen van deze ziekte zijn.

Bij katten kunnen de volgende symptomen op de ziekte van Lyme wijzen:

pijnlijke of stijve spieren en gewrichten
vermoeiheid
koorts
gebrek aan eetlust
(soms) plotselinge ineenstorting
Doordat al deze symptomen ook op ander ziekten kunnen wijzen word Lyme niet altijd op tijd herkend. Het is ook mogelijk dat een dier, hoewel geinfecteerd, geen symptomen vertoont. De ziekte word meestal pas overgedragen nadat de teek 10 tot 12 uur bloed gezogen heeft. Om die reden is het belangrijk dat u uw huisdier ’s zomers dagelijks op teken controleert en ze zo snel mogelijk verwijdert met een tekentang. Met deze tang, verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenwinkel, kan je de teek bij de kop vastpakken en hem dus goed, inclusief kop, verwijderen. Gebruik geen alcohol of andere methode om de teek te verdoven! want dan spuugt hij juist zijn speeksel, en dus ook eventueel de bacterie, in de bloedbaan.

Mocht je kat enige tijd na de beet van een teek bovenstaande symptomen vertonen , vergeet dit (de tekenbeet) dan niet aan je dierenarts te melden.

Bij mensen komen onder meer de volgende symptomen voor:

ringvormige uitslag rond de tekenbeet
koorts
hoofdpijn
pijnlijke lymfeklieren
artritis-achtige spierpijn
Latere sympomten zijn:

“Lyme artritis”
pijnlijke gewrichten
hersen- en zenuw gerelateerde problemen (meningitis, hart en huid problemen, verlamming van de aangezichts-spieren)
De ziekte is, indien bijtijds ontdekt, heel goed behandelbaar met antibiotica. Maar heel zelden leid een tekenbeet tot serieuze complicaties.

Recente verhalen

Delen: