Search
Close this search box.

Australian mist

Inhoudsopgave

Dit ras werd ontwikkeld door Truda Straede in Australië, beginnend in 1976. Het ras werd ontwikkeld door het kruisen van de Birmese, Abessijn en diverse kortharige huiskatten om een ​​kortharige kat met een gevlekte vacht te creëren. De naam werd veranderd van “Spotted Mist” in “Australian Mist” in 1998 toen katten met gemarmerde vachten, in plaats van vlekken, als onderdeel van het ras werden geaccepteerd. De Australian Mist is het enige kattenras uit Australië.

Persoonlijkheid
Australian Mists zijn makkelijk te hanteren en zijn niet geneigd om te krabben. Als kittens zijn ze levendig, maar minder zeker als ze volwassen zijn. Australian Mists kunnen uitstekende huiskatten zijn, wat in Australie belangrijk is om de inheemse flora en fauna beschermen. Sommige Australian Mists kunnen worden getraind om aan de lijn te wandelen. Gecastreerde / gesteriliseerde katten en kittens van dit ras passen gemakkelijk bij andere katten en honden, een eigenschap die nog versterkt wordt door selectief fokken.

Eigenschappen
Australian Mists zijn middelgrote kortharige katten, met een ronde kop en grote ogen. De vacht is erg kort en mist een ondervacht. Australian Mists vereisen niet veel onderhoud omdat ze weinig haar verliezen. De vachtpatronen hebben drie aspecten: de grondkleur, die bleker is dan het patroon; het patroon; en het uiterlijk van het dragen van een misted sluier, veroorzaakt door willekeurig ticking in de effen kleurgebieden. De poten en staart zijn geringd of geband en het gezicht en de hals hebben ook kleurlijnen. Hun levensverwachting is 15-18 jaar.

Distributie
Als een relatief nieuw ras zijn de meeste Australian Mist catteries in Australië; er zijn er echter een paar in het VK en de VS. De Britse fokker die de eerste Australian Mist katten naar het VK bracht was Mary Stuart. Twee zwangere poezen arriveerden in februari 2007 in het Verenigd Koninkrijk. Van die eerste poezen en een andere geïmporteerde volwassen kater en één andere onafhankelijke poes in augustus 2007 werd binnen twee jaar een kolonie van meer dan 100 katten in het VK gecreëerd. Toen in juli 2010 nog eens zes katten vanuit Australië in het VK werden geïmporteerd, was er de kans om de genenpool te verbreden en gezonde en genetisch gezonde kittens aan te bieden aan kopers in het VK en de VS. Fok katten zijn naar Noorwegen gestuurd, waar twee fokkers momenteel werken om ze door FIFe te laten herkennen.

Ras acceptatie status
Het ras wordt door de World Cat Federation geaccepteerd als kampioen. Het werd ook geaccepteerd op kampioenschapsniveau in TICA (The International Cat Association) op 1 mei 2014. Het kreeg voorlopige erkenning bij de Britse Governing Council van de Cat Fancy (GCCF) in oktober 2011. De Australian Mist vierde 20 jaar als kampioenschapsras in Australië in 2006.

Recente verhalen

Delen: