Search
Close this search box.

Woestijnkat

Inhoudsopgave

De woestijnkat of zandkat (Felis margarita) is een klein roofdier uit de familie der katachtigen (Felidae). Hij komt voor in de woestijngebieden van Noord-Afrika en Zuidwest-Azië, van de Sahara tot Baluchistan, Pakistan.

zandkat1
Woestijnkat © niet bekend
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Substam: Vertebrata (gewervelden)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (vleeseters)
Familie: Felidae (katachtigen)
Geslacht: Felis
Soort: Felis Margarita
’s Nachts jaagt de woestijnkat op kleine knaagdieren (voornamelijk gerbils), en hagedissen, maar ook slangen, insecten en vogels worden gegrepen. De woestijnkat drinkt zelden; het meeste vocht haalt hij uit zijn prooidieren. Hij leeft solitair. De dag brengt hij ondergronds door. Vaak is dit in een zelfgegraven hol onder een struik. Ook natuurlijke schuilplaatsen als gesteente worden benut. Woestijnkatten krijgen gemiddeld zo’n drie jongen per worp. Ze zijn na zes maanden zelfstandig.

Kenmerken

De woestijnkat heeft een opvallend brede kop met grote, naar voren gerichte ogen en grote spitse oren, die ver uit elkaar staan. Hij kan zijn oren neerwaarts naar de grond richten, waarschijnlijk om ondergrondse geluiden op te pikken van zijn prooidieren. De poten zijn kort, met harige voetzolen.

De woestijnkat heeft een zandkleurige tot okergele vacht met een geringde staart. De flanken, schouders en voorhoofd zijn grijzig gekleurd. Ook op de poten zijn dwarsstrepen goed zichtbaar. De strepen zijn het best te zien bij dieren uit de Sahara. Jonge dieren worden geboren met een duidelijk bruingestreepte vacht, die na verloop van tijd vervaagt.

De zandkat wordt 40 tot 57 centimeter lang en 1,4 tot 3,4 kilogram zwaar. De staart is 23 tot 38 centimeter lang.

VerspreidingZandkat
De woestijnkat leeft in de droge zand- en steenwoestijnen van het westelijke gedeelte van de Sahara (Marokko en Algerije tot Noordwest-Tsjaad en Noord-Niger), het Arabisch Schiereiland en het oosten van Egypte, Turkmenistan, Oezbekistan en aangrenzende gebieden ten oosten van de Kaspische Zee en Iran en Pakistan. Hij lijkt te ontbreken in het oostelijke gedeelte van de Sahara.

Ondersoorten
Felis margarita margarita, Sahara
Felis margarita harrisoni, Arabië
Felis margarita thinobia, Iran
Felis margarita scheffeli, Pakistan

Recente verhalen

Delen: