Search
Close this search box.

Tijgerkat

Inhoudsopgave

De Tijgerkat of Oncilla is een kleine katachtige die alleen in Latijns-Amerika voor komt.

oncilla-1
Oncilla © onbekend
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Substam: Vertebrata (gewervelden)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (vleeseters)
Familie: Felidae (katten)
Subfamilie: Felinae (kleine katten)
Geslacht: Leopardus
Soort: Leopardus tigrinus
Afmetingen : Lengte: kop-romp 45-69 cm, staart 25-33 cm. Gewicht: 1.5-3 kg.
Uiterlijk : De Tijgerkat is de kleinste en tevens slankste vertegenwoordiger van de pardelkatten en zijn vacht is okergeel met zwarte rozetvlekken. De onderzijde en delen van het gezicht zijn lichtgekleurd. De staart is zwartgeringd. Sommige Tijgerkatten zijn melanistisch, hoewel deze zwarte vorm vooral in het zuiden van Brazilië voorkomt. Mannelijke dieren zijn groter en zwaarder dan wijfjes.
Levensduur : Tijgerkatten kunnen in het wild 11-15 jaar oud worden, in gevangenschap tot 20 jaar.

Leefomgeving:
De Tijgerkat leeft bij voorkeur in laagland regenwouden , vochtige bergbossen en vooral nevelwouden . Soms is deze katachtige ook in plantages of droogbossen te vinden.

tigrin-2
Oncilla © A.Wolfe
Voedsel:
Kleine dieren zoals insecten , hagedissen , knaagdieren en vogels vormen de belangrijkste prooi. Ook kleine apen worden zo nu en dan gevangen.

Leefwijze:
Tijgerkatten zijn nachtactief en solitair. Er is niet al te veel bekend over de leefwijze van dit roofdier, aangezien er maar weinig worden waargenomen in het wild. Hoewel de Tijgerkat zeer goed kan klimmen, leeft deze pardelkat voornamelijk op de bosbodem. Ondanks hun geringe formaat, zijn tijgerkatten agressieve dieren.

Voortplanting:
Na een draagtijd van 74-78 dagen worden meestal 1-3 jongen geboren. Na 17 dagen openen de jonge tijgerkatten hun ogen en na ongeveer 55 dagen eten ze voor het eerst vast voedsel. Wanneer ze een leeftijd van twee jaar hebben, zijn deze katachtigen geslachtsrijp.

Recente verhalen

Delen: