Search
Close this search box.

Margay

Inhoudsopgave

De Margay is een kleine katachtige die samen de ocelot , de tijgerkat , de Geoffroy-kat en de nachtkat tot de groep van de pardelkatten behoort.

margay-2
Margay © D. Post
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Substam: Vertebrata (gewervelden)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (vleeseters)
Familie: Felidae (katten)
Subfamilie: Felinae (kleine katten)
Geslacht: Leopardus
Soort: Leopardus widii
Kenmerken:
Afmetingen: Lengte: kop-romp 45-80 cm, staart 33-51 cm, schouderhoogte 30-35 cm. Gewicht: 2,5-4 kg.
Uiterlijk : Deze kat lijkt op de ocelot , maar is iets kleiner. De vacht heeft een goudgele grondkleur met een witte onderzijde. De grote, donkerbruine vlekken zijn in de lengterichting gerangschikt. Verder heeft de Margay een korte ronde kop met grote ogen, een lange staart die voor balans zorgt bij het klimmen, en zwarte oren met grote witte vlekken, die een rol spelen bij communicatie. De enkelgewrichten kunnen 180º draaien en daarnaast zijn de tenen beweeglijk en goed spreidbaar, waardoor de Margay een erg behendige klimmer is.
Levensduur : Margays worden in het wild 13 tot 18 jaar oud.

Verspreiding:
De Margay komt in het wild alleen in Latijns-Amerika voor.

Leefomgeving :
De Margay is vooral te vinden in dichtbeboste gebieden, zowel de droogbossen als de regenwouden. Soms komt dit roofdier ook in meer open biotopen voor, waaronder plantages.

Voedsel:
Deze katachtige jaagt vooral op dieren die hoog in de bomen leven zoals kleine apen , opossums , luiaards , eekhoorns , boomratten , vogels , hagedissen en boomkikkers . Ook eieren , geleedpotigen en zelfs fruit worden gegeten.

Leefwijze:
Margays zijn uitgesproken boombewoners en uitstekende klimmers. Als een Margay via de stam van een boom naar beneden klimt, doet hij dat met zijn kop omlaag. De meeste katten gaan andersom naar beneden. Een Margay kan zich ook met gemak verplaatsen op zijn kop, hangend aan alle vier de poten. Als één van de weinige katten, is de Margay in staat zich vanaf een tak op een prooi te storten zonder een poot op de grond te zetten. Deze pardelkat is zowel overdag als tijdens de nacht actief. Margays zijn solitair, hoewel ze in de paartijd tijdelijk als koppeltjes leven. Het territorium heeft een oppervlakte van 15-43 km².

Voortplanting:
Na een draagtijd van 76-84 dagen worden één of twee jongen geboren in een nest dat zich vaak in een holle boom bevindt. Na circa acht weken eten de welpen voor het eerst vast voedsel.

Recente verhalen

Delen: