Search
Close this search box.

Bombay

Inhoudsopgave

Algemene beschrijving
De Bombay is een slanke gespierde kat met grote grote koperen stuiverogen en een glanzende middernacht-zwarte vacht die lijkt op zwart lakleer. De combinatie is spectaculair en lijkt op de minipanter die wijlen Nikki Horner in gedachten had toen ze het ras in 1953 begon te ontwikkelen. Bombay is een door mensen gemaakt ras dat is ontwikkeld door het kruisen van een zwarte Amerikaanse korthaar met een sabel Birmees. Deze spinnende liefdesbundels willen altijd bij je zijn en zo dicht mogelijk bij je, genietend van je gezelschap.

Geschiedenis
Nikki Horner dacht aan een kat die leek op het zwarte luipaard van India en noemde het ras dat ze ontwikkelde door zwarte Amerikaanse Shorthairs te combineren met Burmese de Bombay, naar de Indiase stad. Ze wilde een kat met de slanke, korte strakke vacht van de Birmaan in het donkerste zwart van de Amerikaanse korthaar, verlicht met ogen als nieuwe koperen centen. Haar vroege inspanningen waren niet succesvol, maar zonder af te wijken bleef ze proberen haar visie te creëren en de combinaties die ze in 1965 gebruikte leidden tot succes. Horner had katten gefokt sinds ze 16 was en in de jaren 1970, toen haar creatie uiteindelijk werd geaccepteerd voor kampioenschappen, stopte ze met fokken. Andere fokkers waren verliefd geworden op het prachtige ras met de fantastische persoonlijkheid en werkten om het ras in stand te houden.

Belangrijke beïnvloeders van de progressie en populariteit van het ras waren Herb en Suzanne Zwecker. Ze ontwikkelden ook nieuwe lijnen met nieuwe combinaties van het Birmese met de Amerikaanse Korthaar. Shawnee en Road To Fame zijn te vinden achter veel van de huidige Bombays. TICA accepteerde de Bombay voor kampioenschap in juni 1979.

Persoonlijkheid
De Bombay combineert de gemoedelijke aard van de Amerikaanse korthaar met de nieuwsgierige, liefhebbende persoonlijkheid van de sociale Birmees. Ze houden ervan om in jouw gezelschap te zijn en zullen je met blijdschap begroeten aan de deur – en ze zullen bezoekers begroeten met hetzelfde liefdevolle enthousiasme. Verwacht dat je Bombay zo dicht mogelijk bij je staat, of het nu op je schouders ligt als je rondloopt, rond je enkels spart terwijl je het eten bereidt, in je schoot nestelt terwijl je tv kijkt of een boek leest, of in bed onder de dekens lekker tegen je aan kruipt als een warm water kruik. De Bombay houdt van het hele gezin en is vooral goed met kinderen, omdat het altijd bereid is om te spelen. Het gaat ook goed met andere huisdieren, met de juiste introductie. Hun verlangen naar gezelschap betekent dat ze niet tevreden zijn als je alleen laat voor lange periodes dus overweeg om er een andere kat bij te nemen als je het grootste deel van de dag weg bent.

Eigenschappen
De Bombay komt maar in één kleur – zwart; maar het diepste, dichtste zwart dat je je kunt voorstellen en met een hoogglans gloed. De grote ogen zijn ergens van een diep, rijk goud tot koper – net als nieuwe koperen centen. De glanzende vacht is strak en kort en omhelst het gespierde lichaam, zodat je de spieren kunt zien rimpelen terwijl deze mini panter een denkbeeldige prooi in de woonkamer steelt. Ze zijn een middelgrote kat met een robuuste botstructuur om het krachtige spierlichaam te ondersteunen en zijn verrassend zwaar voor hun formaat. Het hoofd is afgerond zonder scherpe hoeken en de grote ogen zijn breed ingesteld en geven het gezicht een lieve uitdrukking. De oren zijn middelgroot, liggen goed uit elkaar en wijzen schuin naar voren.

De korte vacht is erg strak en verhaart heel weinig, dus het heeft niet veel onderhoud nodig. Af en toe een bad zal helpen de vacht scherp te houden en los vuil op te verwijderen, terwijl een snelle rubdown met een rubberen borstel eventuele losse haren verwijdert. De palm van je hand terwijl je liefdevol je mini-panter aait, geeft een beetje natuurlijke olie die de glans van de vacht zal helpen. Voor een topglans is alles wat nodig is een snelle poetsbeurt met een zeem.

Recente verhalen

Delen: