Search
Close this search box.

American shorthair

Inhoudsopgave

De Amerikaanse Korthaar, is een kat die zich makkelijk aanpast. Het is een rustig, toegewijd huisdier; voor een alleenstaande of een gezin met kinderen, de goedhartige, speelse Amerikaan, waarvan bekend is dat hij uitstekend met kinderen overweg kan past bij elk huishouden. De niet-veeleisende Amerikaan kan zichzelf goed vermaken. De Amerikaanse Korthaar is een middelgrote kat, gespierd met een stevig, evenwichtig lichaam. Ze hebben een onderhoudsvriendelijke korte, glanzende vacht in verschillende kleuren en patronen.

Geschiedenis

Hoewel niet vermeld op scheepsroosters, kwam de Amerikaanse Korthaar met vroege kolonisten naar dit land en bracht hun diverse achtergronden om een ​​”Amerikaanse” kat te vormen. Het waren ‘werkkatten’ die de scheepsopslag op de lange reizen beschermden. Deze vroege Amerikaanse katten waren sterke, winterharde katten die hier hun leefstatus verdienden met hun jachtvaardigheden, maar werden al snel opgemerkt vanwege hun intelligentie en veel verschillende kleuren en patronen. Op vroege kattententoonstellingen in 1900 waren de kortharige katten die toen bekend stonden als nationale kortharen vertegenwoordigd. Naarmate er meer kortharige rassen werden geïmporteerd, begonnen toegewijde fokkers van de bedienden selectief te fokken om een ​​kat van het specifieke type te ontwikkelen. Hoewel de Amerikaanse korthaar een natuurlijk ras is, is het het proces van selectief fokken dat de Amerikaan heeft ontwikkeld zoals we die nu kennen. Pas in de vroege jaren zestig kreeg het ras de naam American Shorthair en begon het steeds meer erkend en als een mededinger te worden op het circuit.

Persoonlijkheid

Amerikaanse kortharen zijn goedaardige, gemakkelijke katten, populair bij gezinnen, omdat ze bekend staan ​​als zeer tolerant ten opzichte van kinderen. Ze kunnen kalm zijn, maar zijn ook speels tot op hoge leeftijd. Vrouwelijke katten hebben de neiging om drukker te zijn dan de mannen; mannen zijn gemakkelijker. Over het algemeen zijn het intelligente katten en zeer geïnteresseerd in alles om hen heen. Veel Amerikanen behouden hun jachtinstinct met insecten die het huis in moeten. Ze houden ook van vogels en andere activiteiten bekijken vanaf een vensterbank. Ze genieten van het gezelschap van hun mensen, maar behouden hun onafhankelijkheid. Velen zijn schootkatten, terwijl sommigen liever alleen maar in de buurt zijn.

Eigenschappen

De Amerikaanse korthaar is een uitgebalanceerde middelgrote kat met een lichaam wat stevig gespierd aanvoelt, goed geproportioneerd in alle delen. Het hoofd is iets langer dan breed en met een open, lieve uitdrukking. De ogen zijn gemiddeld tot groot in verhouding met de grootte van het hoofd, afgerond, wat betekent dat het bovenste ooglid de vorm heeft van een halve amandel en het onderste ooglid een volledig afgeronde curve – de ogen mogen niet rond zijn zoals bij exotische kortharen. De snuit is middellang kort met een volle sterke kin waardoor hij een vierkantige uitstraling heeft; oren zijn middelgroot en lichtjes afgerond aan de punt, twee keer zo groot als de afstand tussen de ogen. Er zijn een aantal verschillende looks gevonden in de Amerikanen die door de standaard worden geaccepteerd. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannen en het saldo van de kat is van het grootste belang.

De kust is kort, hard van textuur, glanzend, dicht genoeg om een ​​natuurlijke beschermende uitstraling te geven. De kleur van de kat lijkt de textuur enigszins te beïnvloeden met de ideale vacht die het vaakst te vinden is in de bruine tabby’s. Kleur en patroon worden gelijkmatig gewogen met duidelijkheid van de markering in de meest gewenste patronen. Tabby en Tabby met wit, meestal met het klassieke patroon, waren het populairst om te laten zien. De vacht heeft weinig extra verzorging nodig, tenzij wordt aangetoond dat een bad zelden nodig is; een wekelijkse kam om dood haar te verwijderen, is voldoende. Bij het baden voor een show moet er op worden gelet dat de vacht te zacht of donzig wordt.

De Amerikaanse korthaar is pas volgroeid als ze ongeveer drie of vier jaar oud zijn.

Recente verhalen

Delen: