Denkt u er over om een raskat aan te schaffen? Dit hoeft niet persé een kitten te zijn, er worden ook vaak goede tehuizen gezocht voor volwassen raskatten. Een aantal overwegingen die u bij uw keuze kunnen helpen.
ben13
Bengaal (foto ©Alan Robinson)
Als u besloten heeft om een raskat in huis te nemen doet u er verstandig aan om dit via de bemiddelingsadressen van één van de kattenverenigingen te doen, en zelfs dan moet u nog niet over één nacht ijs gaan.
Het is belangrijk om een kat uit te zoeken die bij u past, neem daarvoor rustig de tijd en laat u in geen geval door een fokker tot een beslissing dwingen.
Bij deze keuze kunt een aantal dingen in overweging nemen: Hoeveel tijd wilt of kunt u aan uw kat besteden, wilt u een schootkat of juist liever niet, hoeveel geld heeft u voor de aanschaf over en natuurlijk, niet te vergeten, welk ras heeft uw voorkeur.
pers
Pers (foto ©Alan Robinson)
Tijd:
Als u niet veel tijd heeft omdat u bijvoorbeeld hele dagen werkt, kunt misschien het beste een volwassen kat in huis nemen. Ook katten moeten opgevoed worden en kittens hebben veel aandacht nodig. Wilt u tóch een kitten, zorg dan dat u een paar weken vrij hebt als het komt en koop er liefst gelijk twee, zodat ze later nog wat gezelschap aan elkaar hebben.
halflangharen, zoals Noorse boskat en Maine Coon, vragen veel vachtonderhoud, ook hier moet je de tijd voor hebben. Haarloze katten zoals Peterbald en Sphynx, kortharen ( voorbeelden overbodig ) en kortharige krulhaarkatten als Devon Rex en Cornish Rex, hebben daarentegen weer weinig tot nauwelijks vachtverzorging nodig.
noor16
Noorse Boskat (foto © Alan Robinson)
Schootkat of niet:
Zoals al gezegd verschillen de karakters van de katten per ras, maar een kat zou geen kat zijn als niet ieder dier zijn eigen karakter had.
Als u een knuffelkat wilt hebben is een Noorse Boskat misschien niet de beste keus. De Maine Coon ziet er uit ‘om op te vreten’ maar over het algemeen genomen zijn het geen schootkatten. Ook hier geldt weer: heeft u een ras gevonden wat u interesseert, laat u goed informeren over de eigenaardigheden van het ras.
sphynx7
Sphynx (foto © Alan Robinson)
Aanschafprijs:
Het aankoopbedrag verschilt nogal per ras. de prijzen kunnen variëren van € 150,- tot € 800,- en dan verschilt het ook nog eens per fokker.
Kittens zijn duurder dan volwassen katten en als u van plan bent om met een kat te gaan fokken zal de prijs vaak nog hoger zijn dan de eerder genoemde bedragen. Mocht u voor een ras kiezen wat alleen in het buitenland wordt gefokt dan bent u natuurlijk nog veel meer geld kwijt.
kurilian-bobtailkitten
Kurilen Bobtail kitten
(foto © cattery Alexander-Fred)
Welk ras heeft uw voorkeur:
Ik noem deze overweging hier als laatste maar natuurlijk is het uiterlijk van een kat in de meeste gevallen het eerste waar u naar zal kijken.
Er zijn zo veel verschillende kattenrassen, je kan het haast zo gek niet bedenken of er bestaat wel een ras van. U kunt kiezen uit verschillende vachttypen: haarloos, kortharig, draadharig, langharig, kortharig gekruld en langharig gekruld. Verschillende poot-, en staartlengtes. Grote oren of kleine oren, gewoon, gevouwen of naar achter gekruld. Kleine en grote, slanke en stevige katten, echte knuffelbeertjes en exemplaren die een voorkeur hebben voor platonische relaties. Heeft u een hekel aan haren op uw meubilair? Geen probleem, dan kunt u kiezen voor een haarloze kat. Had u het liefst een tijger als huisdier? Dan is misschien de Bengaal of de Toyger wel iets voor u. En wanneer u altijd al een zwak voor korte pootjes had, de Munchkin is de teckel onder de katten.
Op deze website staan werkelijk alle rassen van de hele wereld vermeld die op dit moment worden gefokt, de kat van uw keuze staat er ongetwijfeld bij.