Search
Close this search box.

Nieuwe kat

Inhoudsopgave

Het introduceren van een nieuwe kat vraagt om een voorzichte aanpak en een stukje planning. Hoe voorzichtig het aangepakt moet worden hangt af van de situatie…
nieuw
© onbekend
Een nieuwe kat in huis is zowel voor de kat als voor u een hele belevenis. Of het nu om een kitten of om een volwassen kat gaat, u kunt een aantal voorbereidingen treffen om onnodige stress te voorkomen.

Allereerst is het van belang dat er rust heerst in huis. Probeer de komst van de nieuwe kat op een zo rustig mogelijk moment in te plannen en niet vlak voor de kinderen uit school komen of als u diezelfde avond nog van plan was om een feestje te geven. Het beste neemt u in ieder geval een dag vrij, maar een week is nog beter.

Loop vóór de nieuwe kat of kitten komt eens door het huis om te kijken of er punten zijn die voor problemen kunnen zorgen of tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Daarbij moet u bijvoorbeeld denken aan open ramen, een open trap waar een kat of kitten doorheen zou kunnen vallen, of kieren waardoor een kat op plaatsen kan komen waar u hem of haar van z’n levensdagen niet meer te pakken krijgt. En bedenk daarbij dat een bange kat zich heel erg klein kan maken!
Zorg ook dat er geen dingen rondslingeren waar een kat zich aan zou kunnen verwonden of in zou kunnen verslikken, zoals veters en draadjes wol (met of zonder naald) of scherpe/ puntige dingen als sluitclipjes van een pak stroopwafels of zo.

Als u al een andere kat in huis heeft kunt u die het beste even in een andere ruimte zetten zodat de nieuweling op zijn gemak de nieuwe omgeving kan verkennen voordat de katten met elkaar geconfronteerd worden. (Dat geldt alleen voor de eerste dag)
Zet niet meteen alle deuren open maar maak de ruimte stap voor stap groter zodat de kat langzaam aan de nieuwe ruimtes kan wennen en houdt rommelige ruimtes liefst gesloten tot de nieuwe kat zich een beetje op zijn gemak voelt.
Laat de kat zodra hij binnen is zien waar hij zijn behoefte kan doen, door hem even op de bak te zetten. Als die bak normaal gesproken overdekt is kunt u misschien de kap er zolang beter af laten.

Hoe een kat op een nieuwe omgeving reageert verschilt per dier en is zowel van de aard van het beestje als van de situatie afhankelijk.
Wanneer er nog geen andere katten in huis zijn zullen de meeste katten al vrij snel onbevangen hum omgeving gaan verkennen waarbij ze alles besnuffelen en overal achter, onder en op willen kijken, bij een bang uitgevallen kat, en zeker als er al andere katten in huis zijn, zal het allemaal wat voorzichtiger gebeuren en langer duren.

verstopt
© onbekend
Het kan gebeuren dat de nieuweling achter de bank of onder een kast kruipt om vanuit die veilige plaats de ‘kat uit de boom te kijken’. In de meeste gevallen duurt dat niet langer dan een dag of twee maar soms kan het een week of langer duren. Negeer de kat, laat hem rustig zitten waar hij zit en ga gewoon door met uw dagelijkse bezigheden, maar zorg wel dat er eten en drinken in de buurt staan.

Na een tijdje zult u merken dat de kat op rustige momenten tevoorschijn komt om de omgeving te verkennen en zich weer snel in zijn schuilplaats terug trekt als het een beetje te eng wordt. Die uitstapjes zullen steeds langer gaan duren en uiteindelijk zal de kat zich zeker genoeg voelen om zijn schuilplaats helemaal te verlaten. Mocht deze tactiek niet helpen dan kunt u proberen de nieuweling ’s nachts mee te nemen naar uw slaapkamer, slapend bent u namelijk het minst bedreigend, zo kunt u slapend het vertrouwen van de kat winnen.

Laat de nieuwe kat absoluut niet naar buiten gaan voor hij zich helemaal met de nieuwe omgeving vertrouwd heeft gemaakt en zich duidelijk op zijn gemak voelt. De kat moet u en zijn omgeving compleet vertrouwen, pas dán is hij klaar om de buurt te verkennen. Daar staat geen vaste tijd voor, de ene kat voelt zich na een week al thuis, de andere heeft daar 6 weken voor nodig, maar u kunt de kat beter te lang binnen houden dan dat u hem te snel naar buiten laat gaan. Als u de kat te snel naar buiten laat kan hij, omdat hij nog geen binding heeft met de nieuwe omgeving, makkelijk de weg kwijt raken.

Recente verhalen

Delen: