Search
Close this search box.

Kosten en benodigdheden

Inhoudsopgave

Wat moet u in huis hebben vóór uw nieuwe huisgenootje komt en met welke éénmalige en jaarlijks terugkerende kosten moet u rekening houden als u een kat in huis heeft? Het één en ander voor u op een rijtje gezet…..

Alle bedragen op deze pagina zijn gemiddelde prijzen en moeten worden gezien als een indicatie van de werkelijke kosten. Wilt u precies weten wat iets kost dan zal u daar bij dierenspeciaalzaak, asiel of fokker bij u in de buurt naar moeten informeren.

Wat u moet betalen voor een kat hangt af van de keuze die u maakt.
Kiest u voor een raskat dan kan dat variëren van € 150,- tot € 2500,- afhankelijk van het ras, doel en geslacht. Zelfs voor één en hetzelfde ras kan de prijs per fokker verschillen en er wordt vaak ook nog onderscheid in prijs gemaakt tussen huiskatten en fokkatten. Was uw keus gevallen op een asielkat dan betaalt u voor de aanschaf ongeveer € 75,- de prijzen variëren wat per asiel.

Verder zult u nog wat zaken aan moeten schaffen vóór uw nieuwe huisgenoot er is.
U heeft nodig:

klimmeubel
krab/klimmeubel(©onbekend)

1. één of meer kattenbakken: u moet rekening houden met in ieder geval één bak per kat en als u een huis heeft waar de kat op meerdere verdiepingen komt zult u, zeker in het begin, op iedere verdieping een bak moeten plaatsen. Prijs vanaf € 3,50 voor een open-, tot wel € 95,00 of meer voor een hele luxe overdekte bak.
2. Kattenbakvulling: Er bestaan verschillende soorten kattenbakvulling variërend in prijs van € 4,95 tot € 20,00 per zak. Er zijn te veel soorten om er hier verder op in te gaan, u zult moeten uitproberen waar u of  uw kat de voorkeur aan geeft.
3. één of meerdere krabpalen: Katten gebruiken deze krabpalen niet alleen om hun nagels scherp te houden maar ook om hun territorium af te bakenen. Heeft u geen krabpaal staan dan gebruiken ze daar gewoon uw mooie bankstel voor.
Een krabplankje kost u ongeveer € 3,40, een krabpaal heeft u al vanaf € 16,75.

4. Een voerbakje: Hiervoor schaft u het best een stabiel, ondiep bakje aan. Prijs voor een plastic voerbakje: vanaf € 0,75.
5. Een waterbakje: Dit is bij voorkeur een zwaar bakje, sommige katten hebben de neiging om in hun waterbak te gaan graven, wat een leuk waterballet kan geven als het bakje niet zwaar genoeg is. Een stenen bakje kost ongeveer € 2,75.
6. Een transportkooi of mand: Wanneer u met uw kat naar de dierenarts moet is dit een veilige manier om de kat te vervoeren. U betaalt ongeveer € 15,75 voor een kunststof exemplaar tot € 24,95 voor een rieten transportmand.
7. Een eigen plekje voor de kat: Katten hebben een voorkeur voor donkere holletjes en warme plekjes. Radiator-hangmandjes ( € 13,75 ) zijn erg geliefd en er is b.v. ook een soort stoffen iglo( € 17,45 ) voor katten te koop. Een kartonnen doos kan echter een goedkoop alternatief zijn

elec-vlooienkam
elektrische vlooienkam (©D.Post)

8. Een vlooienkam: Deze zijn in verschillende modellen te koop vanaf € 3,15, er bestaat er zélfs een met batterijen die de vlooien direkt elektrokuteert. (het werkt echt!)
9. Voor langharige en halflangharige katten heeft u ook nog een grove kam( €4,50 en een borstel ( € 3,25 ) nodig en kan het soms ook praktisch zijn om een speciale klittenkam( € 4,75 ) in huis te hebben.
10. Voer: Kattenvoer is er in vele kwaliteiten en variaties, ook hier zult u moeten uitproberen waar uw kat het best op reageert. Het duurste voer is niet noodzakelijk het beste.
11. Speelgoed: In de dierenspeciaalzaak zijn allerlei soorten kattenspeelgoed te koop maar het zijn vaak toch dingen als touwtjes , propjes papier, hazelnoten en kartonnen dozen waar een kat het meeste plezier aan beleeft.

Jaarlijks terugkerende en éénmalige dierenartskosten:

  • Vaccinaties: Wanneer u een kat bij een fokker of in het asiel hebt gekocht zijn de katten meestal volledig ingeënt. Deze enting (+/- € 35,-), tegen kattenziekte en niesziekte, moet jaarlijks herhaald worden. Afhankelijk van de dierenarts, uw wensen en/of de regio waar u woont kan daar nog een chlamydia en/of rabiësenting (+/- € 35,-)bij komen.
    Als u een kat bij een particulier heeft gehaald moet deze soms nog één of twee keer geënt worden.
  • Castratie: Is uw poes of kater niet in het asiel gekocht dan zal hij of zij ook nog gecastreerd moeten worden. Voor een kater (+/- € 35,-) is dat een vrij ‘makkelijke’ ingreep, en daardoor dus ook goedkoper dan bij een poes. (+/- € 75,-)
  • Chippen: Wanneer u uw kat tijdens uw vakantie in een pension wilt onderbrengen moet deze gechipt (+/- € 30,-). Ook kan uw kat wanneer hij/zij is weggelopen dankzij deze chip geïdentificeerd worden. 

Daarnaast kan het natuurlijk ook wel eens gebeuren dat uw kat ziek word of een ongeluk krijgt, dan komen er kosten bij voor consult, medicijnen, röntgenfoto’s of operaties.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om je huisdier voor deze onverwachte kosten te verzekeren.

Recente verhalen

Delen: