Search
Close this search box.

Een kat kiezen

Inhoudsopgave

Als u besloten heeft om een kat/ kitten aan te schaffen zijn er een aantal dingen waar u op moet letten wanneer u bij de fokker/aanbieder bent. Een aanrader om teleurstellingen en/of torenhoge dierenarts-rekeningen te voorkomen.

Of u er nu voor kiest om een kitten of een volwassen kat te nemen, een raskat of een huiskat, het is belangrijk om goed op te letten als u de kat gaat uitzoeken. Het is bijvoorbeeld heel naar wanneer een kat of kitten dat u bij die vriendelijke mevrouw kocht een dodelijke ziekte blijkt te hebben waaraan het dier overlijdt…

coon22
Maine Coon kittens (foto ©Alan Robinson)

Daarnaast moet een kat goed gesocialiseerd zijn, oftewel; geleerd hebben om te gaan met mensen en soortgenoten. U zou de eerste niet zijn met een ‘verschrikkelijk lieve kat’ die nog nooit iemand heeft kunnen bewonderen omdat hij zich verstopt zodra er bezoek komt.

Gezondheid:
Als u een kat uit het asiel haalt kunt u er (normaal gesproken) wel van uit gaan dat de kat gezond is en de nodige entingen heeft gehad. Mocht een kat die u daar uitzoekt (chronisch) ziek zijn, dan wordt u daarvan op de hoogte gebracht en zult u de benodigde medicijnen mee krijgen.
Deze zekerheid heeft u helaas niet als u besluit een kat bij een particulier of fokker vandaan te halen. Het kopen van een kitten bij een fokker die is aangeloten bij een kattenvereniging biedt ook geen garantie maar is in de meeste gevallen toch te verkiezen boven het kopen bij een particulier die ‘dat gedoe’ niet nodig vindt.
Kattenverenigingen stellen eisen aan cattery’s:

  • Poezen en katers waarmee wordt gefokt moeten eerst worden getest op erfelijke en besmettelijke ziekten.
  • De katten in de cattery worden over het algemeen jaarlijks geënt tegen de meest voorkomende ziekten.
  • Kittens mogen van de vereniging pas naar hun nieuwe eigenaars wanneer ze tenminste 12 weken oud en volledig geënt zijn.

don17
Don Spynx kitten (foto © vipcats)

Socialisatie:
De eerste 12 weken in het leven van een kat zijn heel belangrijk. In die periode leren ze, o.a. door spelen met broertjes en zusjes, om te gaan met soortgenoten, andere huisdieren en met mensen. Een kitten wat pas enkele weken oud voor het eerst kennis maakt met mensen of opgroeit in een huis waar nooit bezoek komt en waar ook geen kinderen of andere huisdieren zijn zal een schuwe kat worden die zeer waarschijnlijk alleen tevoorschijn komt als het rustig is in huis. Met veel geduld en liefde kan je dan nog een hoop bereiken maar een gezellige schootkat zal het waarschijnlijk nooit worden.

Belangrijk:
Zoals gezegd geeft het lidmaatschap van een kattenvereniging geen garantie dat u ook werkelijk een gezonde kat koopt maar er zijn een paar punten waar u zelf op kunt letten wanneer u bij een fokker gaat kijken.

  • Waar leven de katten: Is het verblijf schoon en zien de volwassen katten er gezond uit?
  • Let ook op het karakter van de volwassen katten. Komen ze naar je toe om je te begroeten? Negeren ze je, of kruipen ze weg?
  • Kijk of de kittens schone oogjes en oortjes hebben en helder uit de oogjes kijken. Controleer de vacht op vlooien of uitwerpselen van vlooien (zwarte korreltjes die rode vlekjes worden als je ze in water legt) en kijk of het kontje schoon is. (een vies kontje duidt meestal op diarree.)
  • Groeien de kittens op in de huiskamer of zitten ze in een aparte kamer waar ze geen of weinig contact hebben met mensen.
  • Gezonde kittens maken een levendige indruk, zijn nieuwsgierig en speels maar slapen ook veel. Het is heel goed mogelijk dat de kittens op het moment dat u komt kijken totaal niet in u geïnteresseerd zijn omdat ze het veel te druk hebben met spelen. Het is echter niét normaal als de kittens wegkruipen of blazen als u te dicht bij ze in de buurt komt.
  • Bezoek de kittens indien mogelijk meerdere keren. Een goede fokker heeft er meestal geen problemen mee als u het gekozen kitten een aantal keren wil bezoeken voor u het mee naar huis krijgt.
  • Vraag de fokker of u het kitten volledig geënt en ontwormd mee krijgt, dit is vooral belangrijk als u thuis al een kat heeft die buiten komt. Wanneer het om een raskat gaat durf dan ook te vragen of de ouders getest zijn op erfelijke ziekten en of daar papieren van zijn.
  • Koop uw kitten liever niet bij een fokker die u het kitten vóór de leeftijd van 12 weken al mee wil geven.

slaap-kit
slapende kittens (foto ©Alan robinson)

Afspraken:
De fokker is uiteindelijk degene die bepaalt of u een kitten mee krijgt of niet. Hij of zij zal u dus vragen stellen om er achter te komen of u wel een geschikte ‘kandidaat’ bent, wat heel begrijpelijk is. Voor u het kitten mee naar huis krijgt worden er vaak afspraken gemaakt.

De meeste fokkers willen weten of u de kat als huiskat neemt en of u plannen heeft om te gaan fokken. Als u de kat als huiskat koopt kan het zijn dat de fokker wil dat u het kitten binnen een bepaalde tijd laat castreren/ steriliseren.
Soms wordt er van u verwacht dat u met het kitten naar uw eigen dierenarts gaat om het op de gezondheid te laten controleren.
Het is echter niet toegestaan dat de fokker de papieren van het kitten achterhoudt tot u aan de afspraak heeft voldaan ! U moet de papieren (als die er al zijn) gelijk met het kitten meekrijgen.

Steeds meer fokkers maken voor dit soort zaken gebruik van een koopcontract, een goede zaak als het gaat om het welzijn van de kat. Dit zijn geen standaard contracten, ze verschillen per fokker. Lees zo’n contract dus altijd goed door, er kunnen zaken in staan waar u het helemaal niet mee eens bent.

Hoera!:
Als u uiteindelijk een keus heeft gemaakt volgt vaak een spannende tijd, wachten tot het kitten oud genoeg is om mee naar huis te nemen, weken voelen aan als een eeuwigheid. Maar als u dan eindelijk uw kitten thuis heeft weet u het zeker: het was het wachten meer dan waard!!!

Recente verhalen

Delen: