Search
Close this search box.

Vachtverzorging

Inhoudsopgave

Voor honden is de vachtverzorging inmiddels vanzelfsprekend geworden. Maar ook voor katten is de vachtverzorging erg belangrijk. U dient uw kat met enige regelmaat te borstelen of kammen. Hoe vaak u uw kat moet kammen en met welke materialen, is volledig afhankelijk van het ras, de leeftijd, de dichtheid, lengte en structuur van de vacht, de leefomgeving en hoe goed de kat zichzelf bijhoudt.

Wanneer u een kitten koopt vertelt de fokker u, hoe u de vacht van uw kat verzorgt. Ook kan deze u vertellen met welke borstels en kammen u dit het beste kunt doen. U zult merken dat de verzorging veel minder tijd in beslag neemt en veel efficiënter is als u met materialen werkt die voor dat vachtype geschikt zijn.

Bij langharige katten zoals de Pers neemt de vachtverzorging het meeste tijd in beslag. De dikke, weelderige vacht klit erg snel waardoor vervilting kan ontstaan. Klitten bij een kat zijn erg pijnlijk en moeten daarom voorkomen worden. De Pers dient minimaal 2 keer per week tot dagelijks (variërend per vacht) geborsteld te worden. Dit onderhoud kan het beste gedaan worden met een flexiborstel met metalen pinnen die de vormen van de huid volgt. Daarna kunt u naborstelen met een metalen kam met grove vertanding. Let er bij het uitzoeken van een borstel en kam op dat de tanden niet scherp zijn. Vooral borstelen op de buik, tussen de benen, onder de staart, en bij de borst en kin verdient extra aandacht. Verder is het aan te raden om de langharige kat 4 keer per jaar te laten trimmen/plukken bij een trimsalon.

Ook voor halflangharige katten zoals de Maine Coon, Noorse Boskat, Britse Langhaar enz, is een regelmatige vachtverzorging echt nodig. De halflangharige kat heeft een stuk minder onderwol als een Pers, maar toch kan deze vacht erg vatbaar zijn voor klitten. Meestal is een wekelijks borstelbeurt voor deze katten voldoende. Ook hiervoor kunt u een flexiborstel met metalen pinnen gebruiken. En naborstelen met een metalen kam met grove vertanding. Tevens is het bij deze vachten nuttig om een laatste keer na te borstelen met een metalen kam met fijne vertanding. Hierbij wordt de laatste losse onderwol verwijderd. In de ruiperiodes in het voor een najaar, is een dagelijkse borstelbeurt of een trimbeurt aan te raden.

Tot slot de kortharige katten zoals de Europese Korthaar (beter bekend als de Huis-Tuin-Keuken kat), Britse Korthaar, enz. Zelfs voor deze katten is een borstelbeurt een fijne en soms noodzakelijke aangelegenheid. Wanneer de kat jong is kan de kortharige kat zijn eigen vacht nog zelf onderhouden. Echter is het wel verstandig om in de ruiperioden in het voor en najaar uw kat een handje te helpen. Dit voorkomt dat de kat alle haren binnen krijgt, en dus last krijgt van vervelende haarballen. En tevens zult u veel minder losse haren in uw huis hebben. U kunt in deze korte periode alle wolharen die loskomen in de vacht, verwijderen met een metalen kam met fijne vertanding. Om ervoor te zorgen dat de kat dit toelaat, is het noodzakelijk dat u uw kat de rest van het jaar ook regelmatig borstelt. Zo maakt u het borstelen tot een normale bezigheid, en leert uw kat dat het erbij hoort. Vaak wordt de verzorging van de oudere of te dikke kat bij zichzelf steeds slechter. Zij zijn minder lenig en kunnen niet meer hun hele vacht wassen. Zorg dus dat zeker deze katten regelmatig geborsteld worden, zelfs deze vachten kunnen echt gaan klitten!

De kattentrimsalon
Dat de meeste honden met enige regelmaat een bezoekje brengen aan een trimsalon weet iedereen inmiddels wel. Maar dat er ook voor de meeste katten een passende behandeling is in de trimsalon is nog onbekend. Voorheen kwamen katten met ernstige klitten of vervilting bij een dierenarts terecht. Daar werd de kat onder narcose volledig kaal geschoren met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan, verbranding van de huid in de zon, het terugkomen van een nog wolligere en dus moeilijkere bij te houden vacht, enz. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer kattentrimsalon of hondentrimsalons die ook een kattenarrangement hebben. Deze trimsters kunnen u helpen bij een goede periodieke verzorging van uw kat.

Zo is het voor de meeste langharige en halflangharige katten noodzakelijk om 2-4 keer per jaar naar de trimster te gaan. Zij worden daar geplukt of ontwolt. De vacht wordt hierbij ontdaan van de losse onderwol die in de langere haren van de vacht blijven hangen en klitten kunnen veroorzaken. Na een trimbeurt is uw katten makkelijker te onderhouden voor u, kan de huid weer meer ademen, heeft de kat een minder dikke vacht en houdt dus minder hitte vast in de zomer, en heeft de kat minder last van haarballen. Zonder de uitgebreide trimbeurt krijgt uw kat tijdens het wassen veel losse haren binnen. Deze haren worden ingeslikt en vormen een haarbal in de maag. In het ergste geval moet deze operatief verwijderd worden.

Ook voor kortharige katten kan de trimsalon een uitkomst bieden. Vooral bij oudere en te dikke katten is het voor de baasjes erg moeilijk om alle losse wol uit de vacht te verwijderen. U kunt daarvoor uw kat naar de trimsalon brengen, waar er een volle plastic tas haren uit de vacht gehaald worden. Dit zijn haren die toch al los in de vacht lagen en er normaal in een lange tijd uit zouden vallen, of geklit in de vacht blijven zitten.

Mocht de vacht van uw kat onverhoopt toch in de klit raken dan is het in de trimsalon ook mogelijk om uw kat te laten scheren. Hier gebeurt dat zonder narcose. Dit brengt de volgende voordelen met zich mee:

De scheerbeurt duurt korter en is goedkoper

De kat krijgt geen schadelijke narcose stoffen binnen

De kat is sneller weer thuis (of wordt door sommige trimmers zelfs bij u thuis behandeld)

Een wasbeurt na de scheerbehandeling is mogelijk

Scheren van een kat is echter alleen een noodoplossing. Na een scheerbeurt van de kat zult u bij de trimsalon vachtverzorgingsadvies krijgen om zo een volgende scheerbeurt te voorkomen.

Tot slot is het in de trimsalons mogelijk om uw kat te laten wassen. Wonder boven wonder vinden veel katten dit helemaal niet erg. Ook worden de oren en ogen schoongemaakt. En kunnen nagels van oudere katten worden geknipt.

Recente verhalen

Delen: