Search
Close this search box.

Wormen

Inhoudsopgave

Wormen worden vaak pas opgemerkt op het moment dat u wormen in de ontlasting aantreft of wanneer uw huisdier de wormen uitbraakt. Hoewel de infectie vaak zonder symptomen verloopt kan deze wel degelijk schade veroorzaken, zeker als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn.

Preventie van worminfecties is daarom zowel voor uw huisdier als voor u van belang. Ontworm uw kat minimaal één- maar liefst twee maal per jaar, jonge dieren moeten vaker worden ontwormd. Hiervoor zijn diverse wormenkuren verkrijgbaar in pasta of tabletvorm. Sommige middelen bestrijden enkel spoelwormen anderen zowel spoel- als lintwormen.

lintworm
Katten kunnen met twee soorten lintwormen besmet worden.


dipylidium caninum
Dipylidium caninum – deze platte, witte wormen die bestaan uit verschillende segmenten kunnen wel tot 50 cm lang worden maar ze zijn meestal niet langer dan 20 cm. Ze kunnen in grote aantallen in de darmen van uw kat aanwezig zijn. Wanneer de lintworm volwassen is breken er segmenten met eitjes (+/- 20 per segment) af en verlaten het lichaam via de anus. De op rijstkorreltjes lijkende segmenten zijn te vinden in de vacht rond de anus en op plaatsen waar uw kat vaak ligt. De vrijgekomen eitjes worden gegeten door vlooien(of luizen)larven in welke zij zich verder ontwikkelen. Wanneer de volgroeide vlo door een zichzelf likkende en bijtende kat weer wordt doorgeslikt is het cirkeltje rond en begint alles weer van voren af aan. (Hoewel het niet voor de hand ligt kunnen ook mensen met Dipylidium caninum worden besmet.)

taenia Taenia taeniaformis
Taenia taeniaformis – deze lintworm leeft vooral in de darmen van knaagdieren zoals ratten en muizen en komt daarom eigenlijk alleen voor bij katten die vaak jagen. (en ook daadwerkelijk iets vangen en eten ;-))
Er zijn meestal niet meer dan 2 of 3 tot 30 cm lange exemplaren tegelijk in de darmen van de kat aanwezig.

spoelworm
De meest voorkomende spoelworm bij katten isToxocara cati – deze tot 18 cm lange roze wormen lijken wel wat op elastiekjes en ze leven in de dunnedarm van uw kat. Eén worm kan zo’n 200.000 eieren per dag produceren die met de ontlasting worden afgevoerd en zo in de buitenwereld terecht komen.

testtekst Toxocara cati
Uw kat kan op verschillende manieren worden geïnfecteerd.
stip Kittens kunnen via de moedermelk worden besmet. Spoelworm infecties kunnen vooral bij kittens ernstige ziekten, groeiachterstand en verzwakking tot gevolg hebben. Ontworming van de moeder tijdens een vroeg stadium van de dracht voorkomt deze besmetting.
stip Eitjes die via de ontlasting het lichaam verlaten hebben kunnen een kat of kitten infecteren wanneer ze (weer) worden ingeslikt. Bij een kitten ontwikkelen de eitjes zich in de darmen tot wormen maar bij volwassen katten nestelen de larven zich in ander weefsel en zitten ze zelden in de darmen.
stip Ook door het eten van met wormen besmette dieren kunnen katten en kittens geïnfecteerd raken.

hartwormen
Dirofilaria immitis – behoort tot de zogenaamde rondwormen. De larven van deze wormen verplaatsen zich via weefsels en bloedbaan naar het eindstation: het hart en/of de longslagaders. Wanneer een infectie niet tijdig word behandeld kan deze de dood tot gevolg hebben.
De hartworm wordt overgebracht door muggen die met de larven van de worm zijn besmet. Gelukkig komt de hartworm (nog) niet in Nederland voor maar de ziekte komt voor in alle tropische en subtropische gebieden, Spanje, Zuid-Frankrijk, Italie en Roemenie. De ziekte trekt wel steeds verder op naar het noorden (en dus ook naar Nederland).
Infectie kan worden voorkomen door elke maand Stronghold druppeltjes op de nek van uw kat aan te brengen. Begin hiermee u een week voor vertrek naar één van de risicolanden en ga ermee door tot een maand na terugkomst in Nederland.

Recente verhalen

Delen: