Search
Close this search box.

Siberische kat

Inhoudsopgave

De majestueuze Siberische kat is een sterke, krachtig gebouwde kat met een sterke achterhand waarmee ze uitzonderlijk hoog kunnen springen. Het ras wordt langzaam volwassen en ze bereiken pas hun de volle pracht als ze ongeveer 5 jaar oud. Siberen zijn grote katten met een solide rond lichaam wat doet denken aan een ton en zeer stevige poten om de solide lichaamsstructuur te ondersteunen. In tegenstelling tot wat je bij zo’n machtig sterke kat zou verwachten zijn het zachtaardige katten die genieten van spelen met hun bazen en de clown uithangen.

Geschiedenis

Siberische katten bestaan al heel lang. De vroegst bekende verwijzing dateert van rond het jaar 1000! Rond 1870 verschenen ze voor het eerst op een kattenshow en er is ook een verwijzing gevonden van Siberische katten op een show in 1884 in Madison Square Gardens. Kattenliefhebbers vermeldden ze in hun boeken;

in 1889 (Harrison Weir: Our Cats) en in 1898 (John Jennings: Domestic & Fancy Cats) samen met de eerste foto van een Sibeer in 1900 (Helen Winslow: Concerning Cats). Maar hoewel we al vroeg verwijzingen naar de eerste Siberen vinden, is er weinig gedocumenteerde informatie van ze. In de jaren 1980 was in Rusland de kattenliefhebberij in opmars en vanaf die tijd werden verslagen bijgehouden.

De Kotofei Cat Club in Moscow ontwikkelde de eerste rasstandaard waar twee katten model voor stonden: Mars-een blue lynx point met wit, en Roman – een bruine tabby met wit. Op de All Union Cat Show in 1989 werden 12 Siberische katten ingeschreven.

In 1990 importeerde Elizabeth Terrll (Starpoint) drie katten naar America: Ofelia, Naina and Kaliostro. In 1997 importeerde Dana Osborn (Willowbrook) de eerste colorpoints; Ustin El Magrib of Willowbrook (seal lynx point kater) en Roksana Babyan of Willowbrook (seal tortie point poes) en in 1998 werd het eerste colorpoint nest geboren. TICA accepteerde het ras in het New Breed programma in 1992 en in 1996 werden de Siberische kat volledig erkend.

Karakter

Siberen gebruiken hun ongelooflijke intelligentie om allerlei problemen op te lossen – zoals uitvinden hoe een deur te openen om bij hun geliefde bazen te komen, hoe aan het kattenvoer te komen voor een extra maaltje, of hoe hun favoriete speeltje te bemachtingen wat hun eigenaar buiten hun bereik dacht te hebben opgeborgen! Het zijn krachtige, lenige katten die grote afstanden en hoogtes kunnen overbruggen, soms lijken ze wel door de lucht te vliegen. Ondanks hun flinke formaat weten ze heel goed langs alle obstakels op hun pad te navigeren zonder iets om te gooien. Tegelijkertijd zijn ze dol op spelen en zullen ze je vermaken met hun clowneske capriolen. Ze zijn dol op hun mensen familie en ook voor bezoekers met kinderen hebben ze een warm plekje in hun harten. Ze spinnen met een prachtig donker geluid en praten met je met een scherp geluid, speciaal als ze je komen begroeten wanneer je weg bent geweest.

Uiterlijk

De siberische kat is een halflanghaar met een vacht die varieert per seizoen. In de winter hebben ze een dikke, volle, driedubbele vacht die ze kan beschermen tegen de barre elementen in hun land van oorsprong, Rusland. In de zomer verruilen ze hun zware wintervacht voor een minder dichte vacht. Ze komen voor in alllerlei kleuren en patronen, inclusief pointed (zie Neva Masquerade).

De Sibeer is een grote, sterke kat met zware botten en krachtige spieren. Het duurt tot 5 jaar voor ze volledig volgroeid zijn. Ze hebben een tonrond lichaam en een enigzins wigvormige kop met zachte rondingen. Hun ogen zijn bijna, maar niet helemaal rond en zullen er ronder uitzien wanneer de kat alert of verschrikt is. Hun achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en geven ze de krachtige afzet die ze nodig hebben om die hoge plaatsen te bereiken waar ze pèrse bij willen. De algemene indruk van de volwassen Siberische kat is die van balans, cirkels en rondheid. (hoe vertaal je zoiets nu naar behoorlijk Nederlands…)

Recente verhalen

Delen: