Search
Close this search box.

Selkirk Rex

Inhoudsopgave

Algemene beschrijving

De Selkirk Rex is een ontspannen, relaxte kat die lijkt op een zacht knuffeltje dat je gewoon wilt oppakken en knuffelen. Het is een van de rex rassen met een slordige dichte vacht, waardoor ze eruitzien alsof ze een slechte haardag hebben! Soms worden ze de kat in schaapskleren genoemd, deze zachte katten brengen een glimlach op je gezicht en warmte in je hart, net zoals dat favoriete speelgoed deed toen je jong was. Deze pluche, middelgrote katten met stevige botten en lichamen vullen je armen wanneer je ze opraapt voor een snelle knuffel.

Geschiedenis

In 1987 kreeg een wilde blue tortie & white kat in Montana een vreemd uitziend kitten in een nest van 5. Met 9 weken kwam ze onder de aandacht van de Perzische fokker Jeri Newman die het kitten mee nam en haar Miss DePesto noemde omdat ze altijd plagerig om aandacht vroeg. Jeri was in staat om erachter te komen dat de vacht van haar moeder ook niet helemaal normaal was – het had aan het einde een lichte knik. Miss DePesto had krullende snorharen, brillo-haar in haar oren en de vacht op haar lichaam leek op een body wave? Ze had een smalle snuit met een sterke snorharenonderbreking, prominente jukbeenderen, schuine ogen en een brede vlakke plek tussen haar grote oren. Als een Cornish Rex was haar lichaam zwaar maar haar botstructuur was fijn en haar benen lang.

Jeri stelde vast dat de nestgenoten van Miss Depesto allemaal een normale vacht hadden en dat er geen andere krulkatten in het gebied waren die haar ertoe brachten te geloven dat Miss DePesto de bron zou kunnen zijn van een nieuw mutant rex-gen. Toen ze 14 maanden oud was liet Jeri Miss DePesto dekken door haar zwarte Perzische Kater (Ch. Photo Finish van Deekay) en keek reikhalzend uit naar de kittens. Op 14 juli had Miss DePesto een nest van 6 kittens waarvan er 3 absoluut gekruld waren. Deze resultaten toonden aan dat het gen dominant was, in tegenstelling tot dat van de Cornish- en Devon Rex, en dat juffrouw DePesto het langhaar gen droeg. TICA accepteerde de Selkirk Rex in het New Breed-programma in 1990 en erkende het voor kampioenschappen in februari 1994.

Persoonlijkheid

Dit zijn liefhebbende, geduldige katten die het temperament van de rassen weerspiegelen die werden gebruikt om de Selkirk Rex te ontwikkelen. De Britse korthaar droeg bij aan de relaxte persoonlijkheid, de Pers voegde de knuffelige natuur toe terwijl de exotische korthaar er een ondeugende speelsheid aan toe voegde. Bezoekers zijn altijd geïntrigeerd door de katten en willen hun vacht aanraken, terwijl eigenaren ongelooflijke aandrang hebben om hun kat op te pakken en te knuffelen. Gelukkig is de Selkirk Rex een geduldige kat die deze menselijke zwakheden met grote tolerantie accepteert.

Eigenschappen

Selkirk Rex komt zowel met lange als korte vacht voor. De kortharen hebben een dichte, zachte krul in de vacht die de dichtheid van de vacht benadrukt en een gelijkenis vertoont met een teddybeer; Langharen hebben een nog meer warrige look die de gelijkenis met een wollig schaap benadrukt. Beide haarlengtes komen in een regenboog van kleuren. Gelukkige huisdiereigenaren zullen altijd de mooiste vacht op hun katten hebben, omdat de beste vachten worden gezien op volwassen gecatreerde katers en gesteriliseerde poezen. De krullen zijn het meest prominent op de flanken, onderzijde en nek. De dikke, pluche vacht is erg zacht en valt in losse krullen.

Ze zijn een middelgrote tot grote kat met sterk, zware botten waardoor ze substantieel aanvoelen maar ze nemen de tijd om zich volledig te ontwikkelen. Het hoofd is afgerond met grote ronde ogen en een lieve uitdrukking. Het lichaam is enigszins rechthoekig en erg gespierd wat resulteert in een stevig gevoel onder de zachte vacht.

Recente verhalen

Delen: