Search
Close this search box.

Munchkin

Inhoudsopgave

Algemene beschrijving

De pittige, laaghangende Munchkin is gebouwd voor snelheid en behendigheid. Om deze bundels energie te waarderen, moet je er een kennen. Ze hebben veel energie en een geweldige bochtsnelheid, net als de slanke racewagens waar ze op lijken, en hebben de neiging om laag bij de grond te blijven hoewel ze perfect kunnen springen. Ze zijn een kat die een reactie oproept vanwege hun korte benen – degenen die de katten niet persoonlijk kennen, zien alleen een handicap, terwijl degenen die hen kennen, van de bundel van vreugde zijn gaan houden die geen grenzen kent. Dassen, fretten, otters, wasberen en eekhoorns zijn slechts enkele van de dieren in het wild die korte poten hebben om hen te helpen overleven – sommige zijn gravers, sommige zijn klimmers en, in het geval van otters, sommige zijn zwemmers, maar hun korte benen zijn geëvolueerd om hun overlevingsvaardigheden te helpen. Teckels, Bassetts en Corgi’s zijn enkele van de hondenrassen die met korte benen zijn ontwikkeld voor specifieke doeleinden – Bassets zijn geurhonden en korte benen brengen ze dichter bij de geur, terwijl Corgis honden hoeden die een dubbeltje nodig hebben, met snelle wendingen en draait zich om om de dieren te hoeden die ze voor hun rekening nemen. Munchkins zijn hetzelfde als elke andere kat, behalve dat ze korte benen, snelheid en uitzonderlijke bochtenvaardigheden hebben en heel veel liefde om hun toegewijde eigenaars te bieden.

Geschiedenis

De Munchkin is geen nieuwe mutatie. Katten met een korte poot zijn door de jaren heen en over de hele wereld opgenomen. In een Brits veterinair rapport in 1944 beschreef dr. H E Williams-Jones vier generaties katten met een korte poot, waaronder een 8-jarig zwart wijfje met een extreem gezond leven. Het rapport vermeldde dat haar moeder, grootmoeder en nageslacht allemaal vergelijkbaar waren en het enige verschil tussen hen en normale katten waren de korte benen. Deze lijn is verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kenmerk werd ook gezien in Stalingrad in 1956, in New England in 1970 en Louisiana in de jaren tachtig. In 1983 trof Sandra Hockenedel een zwangere poes met korte benen die de basis werd voor het ras dat wij de Munchkin noemen. Sandra noemde de kat Blackberry. Ze gaf een reu, Toulouse, uit een nest van Blackberry aan haar vriend Kay LaFrance en het is van deze twee katten dat het ras werd opgericht met huiskatten als een outcross om een ​​diverse genenpool te verzekeren.

TICA accepteerde de Munchkin in haar New Breed ontwikkelingsprogramma in september 1994. Het programma volgt de stambomen van katten die worden gebruikt om de nieuwe rassen te creëren en bewaakt de fokstatistieken terwijl het ras zich ontwikkelt onder toezicht van de Genetica-commissie. Uit de fokgegevens bleek dat de korte poten in de kat een dominant overervingspatroon volgden zoals dat in de Corgi en de teckel. Na jaren van ontwikkeling en observatie behaalde de Munchkin de status van TICA Championship in mei 2003.

Persoonlijkheid

Deze sociale katten zijn buitengewoon speels en houden ervan om te rennen, te jagen en met speelgoed te spelen. Ze houden van bedrijviheid, waaronder kinderen, honden en andere huisdieren, ze vrolijk achtervolgen en ze voorbij racen tijdens hun spel. Munchkins zijn buitengewoon nieuwsgierig en zullen als een konijn op hun achterpoten gaan zitten om een ​​beter beeld te krijgen van iets dat hun aandacht heeft getrokken. Deze zelfverzekerde katten laten geen middel onbeproefd of onbenut. Ze mogen niet in één keer van de vloer naar de bovenkant van de boekenkast springen, maar ze zullen pronken met hun springende vaardigheden en intelligentie als ze een pad vinden dat hen daar in kleinere stappen naartoe brengt. Als je ze eenmaal kent, veroveren deze lieve kleine katten je hart voor altijd.

Eigenschappen

Munchkins zijn er in beide vachtlengtes en een palet van kleuren en patronen. De kleuren en patronen zijn geïntroduceerd via het outcross-programma dat de genetische diversiteit van het ras handhaaft. In sommige gevallen zijn andere rassen gebruikt om specifieke eigenschappen in te voeren. Een Munchkin is echter een uniek ras en zou nooit mogen lijken op een miniatuurversie van een ander ras. Kortharige Munchkins hebben een medium-pluche, all-weather vacht terwijl de langharen een semi-lange, zijdeachtige all-weather vacht hebben.

Ze zijn een kleine tot middelgrote kat en wegen tussen de 5 en 9 pond wanneer ze volgroeid zijn. Anders dan hun korte benen, zien ze eruit als elke normale kat. De korte poten zijn een natuurlijke mutatie die de lange been botten verkort, vergelijkbaar met de poten die de Corgi’s en Teckels hun korte gestalte geeft. De rug van de kat verschilt echter qua structuur van die van een hond en dus resulteren de korte benen niet in de rugproblemen die soms bij honden voorkomen. En alle zorgen over mobiliteit worden snel gewist als je de Munchkin ziet rondrennen en strakke bochten maakt in welk spel ze ook spelen.

Het verzorgen gaat snel en gemakkelijk. Korthaar Munchkins dienen eenmaal per week te worden gekamd om losse dode haren te verwijderen. Kam de langharige Munchkins twee keer per week om het dode haar te verwijderen en klitten of matten te voorkomen.

Recente verhalen

Delen: