Search
Close this search box.

Een kat uit het asiel

Inhoudsopgave

Wanneer u overweegt om een kat in huis te nemen moet u zeker een kijkje in een asiel gaan nemen. Daar zitten heel veel lieve katten en kittens met smart op een liefdevol tehuis te wachten.

sientje
foto ©Dorine Post

De Nederlandse asiels zitten vol met ‘ongewenste’ katten (en honden). Vooral in de vakantietijd worden er weer honderden katten (en honden) bij het asiel gedumpt met redenen die variëren van “allergische huisgenoten” tot “verhuizing naar een woning waar geen huisdieren gehouden mogen worden”.

Een andere belangrijke oorzaak van de overvolle asiels is het feit dat er nog steeds mensen zijn die het niet nodig vinden om hun kat te laten castreren of steriliseren, terwijl deze toch gewoon buiten komt, waardoor er heel veel, ongewenste kittens worden geboren.

Sommige mensen zijn dan nog zo netjes om zo’n ongewenst nest naar het asiel te brengen, maar er worden ook vaak kittens gevonden in vuilniszakken of vuilcontainers, en dat zijn dan nog de gelukkigen. De gewoonte om kittens in een zak, verzwaard met stenen, in het water te gooien, wordt óók nog regelmatig toegepast.

Wat ook nogal eens voorkomt bij ongecastreerde katten is dat ze op vrijerspad gaan en vervolgens de weg kwijt raken, vooral katers van 8 tot 10 maanden worden vaak zwervend aangetroffen.

Voor de kittens in het asiel wordt meestal al snel een goed tehuis gevonden maar in het geval van de volwassen katten die daar zitten is dat helemaal niet zo makkelijk. Als ze daar terecht zijn gekomen omdat bijvoorbeeld hun baasje naar het bejaarden-tehuis verhuisde, zijn het vaak al dieren op leeftijd die soms ook nog ouderdoms-kwaaltjes hebben, wat voor de meeste mensen toch minder aantrekkelijk is.

Toch zijn het juíst deze katten die een goed tehuis verdienen. Jonge katten passen zich over het algemeen makkelijk aan in een nieuwe situatie en hebben het meestal wel gauw naar hun zin, terwijl oudere dieren vaak wat meer moeite hebben om zich aan te passen. Ze missen de dagelijkse routine en de aandacht van hun baasjes die voor deze katten zo belangrijk is. Ze zijn al ‘gevormd’ en hebben een heel eigen karakter.

eur19
© onbekend

Als u besluit om een volwassen kat in huis te nemen omdat u gevallen bent voor zo’n karaktervol ‘oudje’ zult u vaak heel veel geduld moeten hebben, het kan zelfs een paar maanden duren voor u het vertrouwen van een kat heeft gewonnen. Geef de moed niet direkt op als de kat de eerste week alleen maar onder de bank of achter de kast zit, met geduld, liefde en aandacht lukt het uiteindelijk altijd.

Neem eens een kijkje op www.ikzoekbaas.nl/zoek-asieldieren/katten of in het asiel bij u in de buurt daar zitten tientallen katten op een nieuw baasje te wachten!

Tot slot: Waar u ook voor kiest, jong of oud, ras of geen ras, zoek een kat die bij u past. Als u hele dagen werkt moet u geen kat in huis halen die veel aandacht nodig heeft en wanneer u niet bereid bent om de kat dagelijks te kammen kunt u beter ook niet voor een langharige kat kiezen.

Bespreek dit artikel

Recente verhalen

Delen: